Árpád
-2 °C
4 °C

Őssejteket találtak az anyatejben

2009.11.25. 11:30 Módosítva: 2009-11-25 11:34:19
Az anyatej kulcsfontosságú a babák fejlődéséhez és egészségéhez, de hamarosan nélkülözhetetlen kutatási alap válhat belőle. Ausztrál kutatók kiderítették, hogy őssejtek vannak benne.

Összesen három sejttípust sikerült azonosítaniuk a perthi székhelyű nyugat-ausztráliai egyetem kutatóinak, ami egyedülálló, mert semelyik másik sejtcsoportosulásban nincs egy típusnál több.

A felfedezés teljesen véletlenül történt. A kutatók mikroszkóp alatt vizsgálták az anyatejet egy gyermekegészségügyi tanulmányhoz, így bukkantak rá a feltűnő sejtalakokra. További elemzések kimutatták, hogy ezek a sejtek átváltoztathatók más sejttípusokká, tehát újra lehet őket programozni.

Mark Cregan orvosigazgató, a kutatás vezetője azt reméli, hogy az anyatejre építve új terápiákat lehet kifejleszteni. A kutató szerint öt éven belül forradalmi áttörések várhatók a gerincvelő-sérülések, a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór kezelésében.

Brit kollégái korántsem ennyire derűlátóak. Chris Mason, a londoni University College orvoskutatója azt nyilatkozta az Independent című brit lapnak, hogy az anyatej őssejttartalma még nem garancia a rutinkezelések létrejöttére.

Az anyatej őssejtterápia kifejlesztése nélkül is nagyban hozzájárulhat az emberi egészséghez. A kutatók remélik, hogy a tej összetevőinek felfedezése fokozza majd az anyák szoptatási készségét. Az ausztrálok ugyanis nemcsak őssejteket találtak, hanem az immunrendszer fontos összetevőit is, amelyek túlélik a baba hosszú emésztőrendszerét. Cregan szerint ezek az anyagok még fiatalkorban is meghatározzák a fejlődést, védőfunkciójuk pedig egészen a felnőttkorig elkísér minket.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO a csecsemők számára kizárólag anyatejes táplálást javasol az első hat hónapban. Csak ezt követően lépnek be a baba étrendjébe a pürék, de ezzel párhuzamosan, amíg lehetséges, ajánlott folytatni a szoptatást egészen a gyermek kétéves koráig, feltéve, hogy mind a gyermek, mind az anya szeretnék ezt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?