Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virtuálisan boncolnak Svájcban

2009.11.25. 15:00
Egy svájci orvoscsoport évente körülbelül száz olyan boncolást végez, amelynek során nem nyitja fel a holttestet, hanem háromdimenziós optikai szkennerrel állapítja meg a halál okát.

A virtopsziának, azaz virtuális autopsziának elnevezett boncolási eljárást Michael Thali, a Berni Egyetem professzora fejlesztette ki a kollégáival. 2006 óta próbálják ezzel a módszerrel kideríteni a váratlan vagy nem természetes okokból bekövetkezett halálesetek okát, és az esetek 80 százalékában nem tévednek.

A virtuális boncolás előnye, hogy az eredmények a számítógépen jelennek meg, és a digitális adatok az interneten könnyen eljuttathatók a vizsgálatot kérő intézményeknek, szakembereknek. A művelet körülbelül fél órát vesz igénybe. Az elhunytat a vizsgálóasztalra helyezik, ahol a robotkar által mozgatott szkenner, amely nem nagyobb egy cipődoboznál, leolvassa a test konturjait. Az eredményeket számítógép értékeli ki.

"Jelenleg Bern az egyetlen hely a világon, ahol a felület szkenneres letapogatását komputeres tomográfiával, mágneses rezonancia vizsgálattal, valamint post mortem (halál utáni) érfestéssel (angiográfiával) és biopsziával (szövetmintavétellel) ötvözzük" - hangsúlyozta Thali.

A rendszer kiépítésének költségei meghaladták a kétmillió svájci frankot (354 millió forintot).

A rétegfelvételeket készítő komputeres tomográf (CT) kimutatja a csontváz sérüléseit és az agykárosodást, a mágneses rezonancia vizsgálat viszont a lágyszövetekről szolgáltat árnyaltabb képeket. Az angiográfia révén a tudósok az erek belsejébe leshetnek be.

"A rendszer nagy előnye, hogy nem kell a testen vágásokat ejteni, roncsolni azt" - mondta a professzor.

Kezdetben kevesen érdeklődtek a módszer iránt, de a berni orvoscsoportot már Ausztráliából és a skandináv országokból megkeresték. A módszert már az amerikai hadsereg is használja. A virtopszia persze nem szoríthatja ki a hagyományos boncolást, például az újinfluenzás esetekben nem tudják használni.