Huba
17 °C
33 °C

Mérges pókok menetelnek Tokió felé

2009.11.26. 10:20 Módosítva: 2009-11-26 10:29:41
Erős idegmérget termelő pókok érkeztek Japánba, és az ország nagy részén már elterjedtek. A kutatók szerint a főváros lesz a következő célpontjuk.

Valószínűleg hajón hurcolták be Japánba a vöröshátú pókot, ami Ausztráliában honos. Az ízeltlábúak már nagy számban elterjedtek Oszaka térségében, és jelenleg Tokió felé tartanak - számolt be tapasztalatairól Kisimoto Tosio, a japán élővilágkutató központ szakértője. Ha egyszer elterjednek, nehéz lesz őket kiirtani.

Redback back view

A feltűnő vörös hátrajzolatukról könnyen felismerhető pókok Oszaka prefektúrában már egy tucat embert megcsíptek. Egy hatéves kisfiút júniusban ellenméreggel kellett kezelni. A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) erős mérge a legyengült emberekre, gyermekekre és idősekre veszélyes.

Ausztráliában már sokan haltak bele a pók csípésébe. Az állatok gyakran rejtőznek el fészerekben, ajtó elé tett cipőkben vagy WC-ülőkék alatt. A japánokat jobban fel kell világosítani a pókokról. Például védőkesztyűt kellene viselniük a sírok takarításakor.