Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bőrünkkel is hallunk

2009.11.27. 10:35
Néhány mássalhangzó észlelésében fontos szerepe van a bőrünknek is. A felfedezés segíthet a halláskárosultakon is.

Harminc évvel ezelőtt jöttek rá a tudósok, hogy a szemünknek is fontos szerepe van a hallásban, sőt a szemeink segítségével átverhető a fülünk. Amikor egy kísérlet résztvevői megnéztek egy videót, amin valaki azt mondta: "ga", de a hangszórón az hallatszott, hogy "ba", akkor egy harmadik hangot hallottak: azt, hogy "da".

Most egy friss tanulmány arról számol be, hogy bizonyos hangok észlelése nem a füleinken múlik, hanem más érzékszerveinken.

Amikor "p", "t" és "k" betűs szavakat mondunk ki, akkor kis légfuvallat hagyja el a szánkat. Ez segít a többieknek abban, hogy megkülönböztessék a hangokat a hasonló "b", "d" és "g" betűktől. Még akkor is, ha ez a fuvallat elég enyhe, és nem is figyelünk fel az észlelésére.

Bryan Gick a British Columbia egyetem nyelvészprofesszora, és Donald Derrick végzős hallgató megpróbálták kideríteni, hogy a fuvallat valóban segít-e a hangok észlelését. Megkértek 66 embert, hogy fejhallgatóval hallgassanak meg néhány hangot. Az egyik tesztben "pa" és "ba" kombinációját hallották, a másikban "ta" és "da" hangokat.

Kísérletezés közben egy csőből levegőt fújtak a kísérleti alanyok kezére, nyakára vagy fülére. A résztvevők szemét letakarták, hogy ne ismerjék a csövek helyzetét. Bizonyos esetekben a megfelelő hangok, azaz a "pa" és a "ta" lejátszása közben fújtak a levegőt, néha azonban a "ba" és a "da" hangok lejátszása közben.

A fuvallatok feleolyan erősek voltak, mint amit egy normális beszélgetés alatt éreznénk. Amikor nem volt fuvallat, akkor a résztvevők 30-40 százaléka a "pa" hang helyett "ba", "ta" helyett "da" hangot hallott. Az érzékelés pontossága 10-20 százalékkal javult a nyakat vagy kezet érő fuvallatok hatására.

Ellentétes hatást értek el, amikor a "ba" és "da" hangok lejátszásakor játszottak a levegővel. Fuvallat nélkül az esetek 80 százalékában felismerték a hangokat, fuvallattal 10 százalékkal romlott az észlelés pontossága. Gick szerint ebből az következik, hogy az angol nyelvben a "pa" és a "da" hangok közt csupán egy fuvallatnyi különbség van.

Az emberi test legnagyobb szerve a bőr, és tele van érzékelőkkel, ezért tudja segíteni a hallást. A bőrsejtekben lévő receptorok hasonlóak a fülekben lévő érzékelőkhöz, a légáramlat által okozott nyomást érzékelik. Gick szerint a halláskárosultaknak is lehetne készíteni olyan eszközöket, amelyek légfuvallattal segítik a hangok érzékelését.