Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Felkerült a világháború az internetre

2009.11.27. 16:00 Módosítva: 2009-11-27 16:11:02
Páratlan értékű, eddig szigorúan titokban tartott légi fotókat mutat meg a Skóciában tárolt világháborús archívum.

A britek újabb hatalmasinternetes adatbázist tettek hozzáférhetővé, a légi felderítés archívumát nyitották meg a nagyközönség előtt, így az érdeklődők a világ egyik legnagyobb ilyen típusú gyűjteményében böngészhetnek szabadon. Egyelőre csak az anyag töredéke elérhető.

Az archívumot a skóciai történelmi emlékek királyi bizottsága tartja fenn és működteti, és jelenleg több mint 10 millió fényképet őriznek, a korai időszaktól kezdve egészen az 1990-es évekig. Ezek közül most körülbelül négyezer hozzáférhető, de a digitalizálás előrehaladtával folyamatosan bővítik az anyagot.

Peenemünde, a német rakétafejlesztés központja 1944-ben, bombázás után
Peenemünde, a német rakétafejlesztés központja 1944-ben, bombázás után

A gyűjtemény külön érdekessége, hogy nemcsak a britek által készített légifotók szerepelnek benne, hanem több mint egymillió német felvétel is, a Luftwaffe anyagaiból. Az eddig szigorúan őrzött képeket a Keele Egyetemen tárolták, majd amikor az archívumot egyesítették a Nemzeti Légi Fényképezési Gyűjteménnyel, akkor áthelyezték Edinburgh-ba, és hosszas egyeztetés után született meg az a megállapodás, mely lehetővé teszi a nyilvánosságra hozatalt.

A fotók értékét nemcsak az adja, hogy a szakembereken és az akkori érintetteken kívül senki nem láthatta még őket, hanem az is, hogy kiderül: a légierők legjobb pilótái az akkori körülmények között milyen elképesztő munkát végeztek – nem ritkán szinte a földet súrolva repültek, hogy használható, érdemleges információkat tartalmazó képek készüljenek. Sok bombázás azért tévesztett célt, mert a tájékozódás volt a legnehezebb feladat.

Az elkészített, a kor legmagasabb technikai színvonalán álló fotókat az e célra felállított tudóscsapatok elemezték, sztereoszkóp segítségével igyekeztek háromdimenziós modelleket készíteni, és többek között ezek alapján tervezték meg a hadműveleteket. Például a normandiai partra szállás esetében döntő fontosságúak voltak a légi felvételek.

Az adatbázis megnyitásáról tudósító brit lapok szinte mindegyike kiemeli, hogy bár a vakmerők pilóták mind férfiak voltak, a képek feldolgozásának munkájában rengeteg nő vett részt, többek között Churchill lánya, Sarah is.

Partra szállás Normandiában 1944-ben
Partra szállás Normandiában 1944-ben

Az adatbázis képei online elérhetők, a nagy felbontású (300 dpi-s) képek azonban már 10 fontba (háromezer forintba) kerülnek. Az extra szolgáltatásokat nyújtó bővített keresés pedig negyedóránként 15 fontba kerül. Az adatbázis eddig nyilvánosságra hozott képei között Magyarországról egyetlen felvétel sincs.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?