Felkerült a világháború az internetre

2009.11.27. 16:00 Módosítva: 2009.11.27. 16:11
Páratlan értékű, eddig szigorúan titokban tartott légi fotókat mutat meg a Skóciában tárolt világháborús archívum.

A britek újabb hatalmasinternetes adatbázist tettek hozzáférhetővé, a légi felderítés archívumát nyitották meg a nagyközönség előtt, így az érdeklődők a világ egyik legnagyobb ilyen típusú gyűjteményében böngészhetnek szabadon. Egyelőre csak az anyag töredéke elérhető.

Az archívumot a skóciai történelmi emlékek királyi bizottsága tartja fenn és működteti, és jelenleg több mint 10 millió fényképet őriznek, a korai időszaktól kezdve egészen az 1990-es évekig. Ezek közül most körülbelül négyezer hozzáférhető, de a digitalizálás előrehaladtával folyamatosan bővítik az anyagot.

Peenemünde, a német rakétafejlesztés központja 1944-ben, bombázás után
Peenemünde, a német rakétafejlesztés központja 1944-ben, bombázás után

A gyűjtemény külön érdekessége, hogy nemcsak a britek által készített légifotók szerepelnek benne, hanem több mint egymillió német felvétel is, a Luftwaffe anyagaiból. Az eddig szigorúan őrzött képeket a Keele Egyetemen tárolták, majd amikor az archívumot egyesítették a Nemzeti Légi Fényképezési Gyűjteménnyel, akkor áthelyezték Edinburgh-ba, és hosszas egyeztetés után született meg az a megállapodás, mely lehetővé teszi a nyilvánosságra hozatalt.

A fotók értékét nemcsak az adja, hogy a szakembereken és az akkori érintetteken kívül senki nem láthatta még őket, hanem az is, hogy kiderül: a légierők legjobb pilótái az akkori körülmények között milyen elképesztő munkát végeztek – nem ritkán szinte a földet súrolva repültek, hogy használható, érdemleges információkat tartalmazó képek készüljenek. Sok bombázás azért tévesztett célt, mert a tájékozódás volt a legnehezebb feladat.

Az elkészített, a kor legmagasabb technikai színvonalán álló fotókat az e célra felállított tudóscsapatok elemezték, sztereoszkóp segítségével igyekeztek háromdimenziós modelleket készíteni, és többek között ezek alapján tervezték meg a hadműveleteket. Például a normandiai partra szállás esetében döntő fontosságúak voltak a légi felvételek.

Az adatbázis megnyitásáról tudósító brit lapok szinte mindegyike kiemeli, hogy bár a vakmerők pilóták mind férfiak voltak, a képek feldolgozásának munkájában rengeteg nő vett részt, többek között Churchill lánya, Sarah is.

Partra szállás Normandiában 1944-ben
Partra szállás Normandiában 1944-ben

Az adatbázis képei online elérhetők, a nagy felbontású (300 dpi-s) képek azonban már 10 fontba (háromezer forintba) kerülnek. Az extra szolgáltatásokat nyújtó bővített keresés pedig negyedóránként 15 fontba kerül. Az adatbázis eddig nyilvánosságra hozott képei között Magyarországról egyetlen felvétel sincs.  • Tippek
  • Hírek