Piroska
3 °C
3 °C

Rekonstruáltak egy 1500 éves szépséget

2009.11.27. 11:45
Halálakor tizenhat éves lehetett az a hosszú nyakú, vékony, csinos koreai szolgálólány, aki a VI. században erőszakos halált halt. Épen maradt csontváza alapján rekonstruálták.

A régészek 2007 decemberében tártak fel a dél-koreai Csangnyong tartományban egy Kr. u. VI. század elejéről származó sírkamrát, amelyben négy ember földi maradványait lelték meg. A szakemberek szerint a két férfi és két asszony erőszakos halált halhatott: megfojtották, vagy megmérgezték őket. Az elhunytak közül csupán a fiatal lány csontváza maradt fenn épségben.

Az archeológusok meggyőződése szerint szolgák lehettek, akiket uruk halálakor gazdájuk kísérőjeként küldhettek a másvilágra, a négy tetemet ugyanis vízszintesen helyeztek el a sírkamrában. A gazda földi maradványait nem találták meg, a temetkezést az elmúlt évszázadok során kirabolták.

25215957

A négy szolga legfőképp rizsen, árpán, babon élt, de étrendjük nem nélkülözte a húst sem.

Régészek, anatómusok, igazságügyi orvosszakértők, vegyészek és más szakemberek kétéves munkájának köszönhetően a lány most életre kelt. Mint kiderült, széles, lapos, ázsiai típusú arca volt. A lány korát fogazatának vizsgálatával állapították meg a szakemberek, akik azt is kiderítették, hogy valamilyen olyan munkát végzett, amelynek során fogaival rendszeresen valamit el kellett harapnia. Csontozata azt is elárulta, hogy életében nagyon sokat kellett térdelnie.

A szakemberek szerint szobalány lehetett, nem pedig rabszolga, ezt látszik alátámasztani, hogy a lány arany fülbevalót viselt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!