Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekonstruáltak egy 1500 éves szépséget

2009.11.27. 11:45
Halálakor tizenhat éves lehetett az a hosszú nyakú, vékony, csinos koreai szolgálólány, aki a VI. században erőszakos halált halt. Épen maradt csontváza alapján rekonstruálták.

A régészek 2007 decemberében tártak fel a dél-koreai Csangnyong tartományban egy Kr. u. VI. század elejéről származó sírkamrát, amelyben négy ember földi maradványait lelték meg. A szakemberek szerint a két férfi és két asszony erőszakos halált halhatott: megfojtották, vagy megmérgezték őket. Az elhunytak közül csupán a fiatal lány csontváza maradt fenn épségben.

Az archeológusok meggyőződése szerint szolgák lehettek, akiket uruk halálakor gazdájuk kísérőjeként küldhettek a másvilágra, a négy tetemet ugyanis vízszintesen helyeztek el a sírkamrában. A gazda földi maradványait nem találták meg, a temetkezést az elmúlt évszázadok során kirabolták.

25215957

A négy szolga legfőképp rizsen, árpán, babon élt, de étrendjük nem nélkülözte a húst sem.

Régészek, anatómusok, igazságügyi orvosszakértők, vegyészek és más szakemberek kétéves munkájának köszönhetően a lány most életre kelt. Mint kiderült, széles, lapos, ázsiai típusú arca volt. A lány korát fogazatának vizsgálatával állapították meg a szakemberek, akik azt is kiderítették, hogy valamilyen olyan munkát végzett, amelynek során fogaival rendszeresen valamit el kellett harapnia. Csontozata azt is elárulta, hogy életében nagyon sokat kellett térdelnie.

A szakemberek szerint szobalány lehetett, nem pedig rabszolga, ezt látszik alátámasztani, hogy a lány arany fülbevalót viselt.