Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Új gyógyszer a leggyakoribb szívritmuszavarra

2009.12.01. 09:25
Az Európai Unió gyógyszerbizottsága, a Londonban működő EMEA tíz év után először engedélyezett a leggyakrabban előforduló szívritmuszavarban szenvedő betegek számára fontos, új gyógyszert, így a Dronedaron az EU valamennyi országában forgalomba kerülhet.

Mióta létezik az EKG görbét folyamatosan, 24 órán keresztül felvevő készülék, azóta tudjuk, hogy időnként kihagyó szívműködés, egy-egy szabálytalan szívütés mindenkinél előfordul. Az viszont már betegség, ha a szív nem egyenletesen, ritmusosan dobog, hanem teljesen összevissza működik.

Ilyenkor a szív felső ürege, a pitvar folyamatosan remeg, fibrillál, ezért az egész szív kiesik a ritmusból. Ez a kor előrehaladtával mind gyakoribb, és becslések szerint Európában 4,5 millió ember szenved pitvarfibrillációban. Megfelelő gyógyszerekkel ez egyensúlyban tartható, de mindenképp állandó kezelést igényel.

A korábban alkalmazott szerek sokat segítettek ezeken a betegeken, de előfordultak mellékhatások és a gyógyszerelés eredményességén is volt javítanivaló. A kutatók évek óta dolgoztak olyan készítmény előállításán, ami hatásosabb és biztonságosabb az eddigieknél.

A Dronedaron tablettát a mai követelmények szerint, igen részletesen és gondosan vizsgálták. Átlag harminc hónapon át szedték a pitvarfibrilláció miatt kezelt betegek a készítményt, amit a jelenleg legjobbnak tartott gyógyszereléshez adtak hozzá. A nemzetközi gyógyszertanulmányokat egy időben 37 országban végezték, négyezernél több szívbeteg kapta a vizsgálati gyógyszert. A tabletta hatásosnak bizonyult: az így kezelt betegek a megfigyelési idő alatt sokkal ritkábban kerültek ismét kórházba, mint a korábbi gyógyszereket szedő emberek.

Az új gyógyszer az ilyen betegek életkilátásait is javította, ugyanakkor azok a kellemetlen mellékhatások, melyek megnehezítették az eddigi kezelések folytatását, a Dronedaron szedése mellett ritkán fordultak elő. "Az EU-engedélyezés jó hír betegnek és orvosnak egyaránt, hiszen ebben a 27 országban a szívritmuszavarok miatti kórházi felvételek egyharmadában pitvarfibrilláció a diagnózis" - mondotta Stefan H. Hohnloser német professzor, aki a legutolsó nagy vizsgálatot vezette.