Megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma Európában

2009.12.02. 08:01
Több mint duplájára nőtt a 2000-ben mért adatokhoz képest az új HIV-fertőzöttek száma Európában - derült ki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az AIDS világnapja alkalmából kedden nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

Az elmúlt egy évben csaknem 51 600 embernél diagnosztizálták újonnan a fertőzést. A negyvenhárom országban mért megbízható adatok alapján az egymillió lakosra jutó fertőzöttek száma 44-ről 89 főre emelkedett.

Az újonnan fertőzöttek csaknem fele Európa keleti részén él, ahol az egymillió főre jutó HIV-fertőzöttek száma eléri a 179-et: ez a nyugat-európai átlag kétszerese és a közép-európai átlag tízszerese. A WHO európai régiójában idén eddig 342 768 fertőzöttet regisztráltak. A kutatók szerint azonban ez a szám lényegesen magasabb is lehet, mivel több területről nincsenek aktuális adataik, például Oroszországból, Törökországból és Dániából.

Az egész világon eddig hatvanmillió embert fertőzött meg a HIV-vírus, közülük huszonöt millióan haltak bele a betegségbe. Jelenleg világszerte 33,4 millió HIV-fertőzött illetve AIDS-beteg él. Csak 2008-ban 2,7 millióan fertőződtek meg, kétmillióan pedig meghaltak a betegségben.

Az egész világra kiterjedő jelentés szerint bár az új fertőzöttek száma nagyon magas, az elmúlt években a korábbiakhoz képest 17 százalékkal kevesebb volt a regisztrált fertőzött, az elmúlt öt évben pedig öt százalékkal kevesebben haltak meg AIDS-ben.  • Tippek
  • Biztosítás