Nem jó a vitamin a H1N1 ellen

2009.12.02. 11:55
A mellékhatások kellemetlenek lehetnek, ezzel együtt szükséges a védőoltás az MTA szerint.

A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képességhez - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága. A bizottság egyúttal az újinfluenza elleni védőoltás beadatását hangsúlyozza, hiszen az itthon forgalomban lévő - elölt vírust tartalmazó vakcina - jelentősen csökkenti a megbetegedés kockázatát és ezáltal a lehetséges szövődményeket is.

A bizottság közleménye kitér arra is, hogy az oltás kapcsán fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony - úgynevezett - immunválasz kialakításához. Ezek a mellékhatások viszont enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyek a szezonális influenza oltások után is felléphetnek.

Az akadémia bizottsága a súlyosbodó járványhelyzet miatt javasolja, hogy minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat az emberek, hiszen a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell. Az oltással pedig az ember nemcsak saját magát, hanem a környezetében élőket is védi.

Az újinfluenza miatt itthon eddig 16 ember halt meg, köztük egy 21 éves kismama. Becslések szerint 50-70 ezer ember esett át eddig a fertőzésen, és összesen 1,7 millió ember kapta meg a védőoltást.  • Tippek
  • Biztosítás