Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Nagyobb erőfeszítés kell a tbc ellen

2009.12.04. 13:22
Több kutatási támogatásra lenne szükség a mainál jobb tbc-tesztek, vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésére - hangsúlyozták egészségügyi szakértők a mexikói Cancunban megrendezett nemzetközi konferencián csütörtökön, rámutatva, hogy a tuberkulózis tavaly világszerte 1,8 millió ember halálát okozta.

A tbc-t jelenleg időigényes laboratóriumi eljárással, a páciens köpetéből diagnosztizálják, a maláriával ellentétben nincs gyorsteszt megállapítására. A 100 éves teszt ráadásul igen nagy arányban ad hibás eredményt.

A gümőkórral kapcsolatos kutatásokra fordított összeg 2006 és 2007 között 56 millió dollárral nőtt, és elérte a 474 millió dollárt. A rákövetkező évben azonban már csak 36 millió dollárral - 510 millió dollárra - emelkedett a fejlesztési összeg.

2008-ban tovább növekedett az aktív tbc-s betegek száma, világszerte 9,4 millió új eset volt - hozta nyilvánosságra csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tuberkulózis elleni részlege. A világ népességnek mintegy harmada fertőzött a tuberkulózis baktériumával, ám csak 10 százalékánál alakul ki aktív tbc, elsősorban azoknál, akik immunrendszere valamely betegség - például az AIDS - miatt legyengül.

Az elmúlt negyven évben mindössze egy új szert engedélyeztek a gümőkór ellen, az egyébként ma is hatékony BCG-védőoltást pedig mintegy kilencven éve fejlesztették ki. Kutatási stádiumban van két kísérleti szer és kilenc vakcina, a szakértők szerint azonban további támogatásra lenne szükség klinikai kipróbálásukhoz.