Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Agyérkatasztrófa-válság fenyegeti Európát

2009.12.09. 12:40 Módosítva: 2009.12.09. 12:46
Agyérkatasztrófa-veszélyre figyelmeztetnek Európában a szakértők, hangsúlyozva, hogy a betegség már jelenleg is mintegy 38 milliárd euróba (10 386 milliárd forintba) kerül évente a földrész gazdaságának.

Az Európai Parlament elé terjesztett jelentésükben az agyérkatasztrófa megelőzéséért kampányoló Action for Stroke Prevention csoport egészségügyi szakemberei közölték, hogy több mint hatmillió embert érint Európában a szívritmuszavar legelterjedtebb formája, a pitvarfibrilláció. Ez a betegség ötszörösére növeli az agyérkataszrófa veszélyét.

Az agyérkatasztrófa gazdasági és egyészségügyi hatása az előrejelzések szerint növekedni fog, ahogyan egyre emelkedik a pitvarfibrillációban szenvedő emberek száma, amely 2050-re a jelenlegi két és félszerese lesz a lakosság elöregedése miatt. Az Európai Unióban az egészségügyi kiadások két-három százalékát teszi ki az agyérkatasztrófában szenvedő betegek kezelése, a pitvarfibrilláció pedig az összes agyérkatasztrófa 15-20 százalékáért felelős.

Gregory Lip, a Birminghami Egyetem professzora kijelentette, hogy az agyérkatasztrófa-esetek nagy része megelőzhető lenne, de a betegség nem megfelelő diagnosztizálása, a páciensek rossz ellátása, a gyógyszerek elégtelen használata és a gyógyszerek mellékhatásai egyaránt odavezetnek, hogy a betegség szükségtelen és nehéz terheket ró mind a betegekre, mind gondozókra és az egészségügyi rendszerekre.

A pitvarfibrilláció esetében a szív pitvara nem működik ritmusosan, hanem szabálytalanul és igen szaporán remeg, fibrillál. Ezután az egész szív átveszi a szabálytalanságot, és nem húzódik össze egyenletesen.

Az agyérkatasztrófa a legelterjedtebb érrendszeri probléma a szívbetegség után, és évente 5,7 millió embert öl meg világszerte. A jelentés szerint az Európai Unióban a 2000-ben észlelt 1,1 millió eset 2025-re évi 1,5 millióra emelkedik. A szakemberek sürgették az EU politikai döntéshozóit, hassanak oda, hogy javuljon az agyérkataszrófa kockázatának felmérése és a pitvarfibrilláció diagnosztizálása, mielőtt az agyérkatasztrófás esetek folyamatos növekedése nagy egészségügyi válságot idézne elő.