Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Újabb óriásjéghegy sodródott Ausztrália partjaihoz

2009.12.09. 14:00
Óriási jéghegyet fedeztek fel Ausztrália déli partjainak közelében, ilyen szokatlan jelenség csupán egyszer fordul elő egy évszázadban - állítják a szakemberek.

Neal Young ausztráliai gleccserkutató műholdas felvételek segítségével vizsgálta meg a jégóriást, amely 19 kilométeres hosszával mintegy 1700 kilométerre úszik az ország déli részétől. A szakembernek nincs tudomása arról, hogy ezen a környéken találtak-e ilyen hatalmas jéghegyet azóta, hogy a 19. században megindult a vitorlás tengeri kereskedelem Nagy-Britannia és Ausztrália között. "Már hosszú, hosszú ideje nem hallottam említést egyetlen ilyen esetről sem" - mondta Young, Ausztrália antarktiszi kutatóközpontjának munkatársa.

"Azt hiszem nagyjából a kereskedelmi vitorlások idejéig kellene visszamenni ahhoz, hogy ilyet láthassunk" - tette hozzá. A 140 négyzetkilométeres monstrum tíz évvel ezelőtt szakadhatott le a délisarki jégtakaróról, és jó ideig csak lebegett a jeges kontinens körül, mielőtt szokatlan irányba kezdett sodródni. Young elmondása szerint, eredetileg egy ennél sokkal nagyobb, 400 négyzetkilométeres jégdarab indult útnak, ám az később két kisebb részre vált szét.

aus450

Ez a darab egy évig bírta a nyílt óceánon. Ezalatt lassan észak, illetve kszakkelet felé sodródott, Nyugat-Ausztrália irányába. A jéghegyet egyébként azután fedezték fel, hogy az ország keleti partjainál fekvő Macquarie-sziget közelében két viszonylag nagyobb jégdarabot vettek észre, melyeket több mint száz kisebb, Új-Zéland felé tartó társuk követett. November elején egy ennél sokkal kisebb, fél kilométeres jéghegy közelítette meg az ausztrál partokat.

000T TRHkg2946846

Young elmondta, hogy ha a globális felmelegedés hatására tovább emelkedik az óceánok hőmérséklete, sokkal több hasonló esetre számíthatunk a jövőben.