16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Elhízás is fenyegeti az afrikai szegényeket

MTI/Index
2009.12.15. 11:20
Járványszerűen terjed a kövérség Afrikában, és az egészségügyi rendszer nem készült fel az emiatt megbetegedő emberek kezelésére.

Hét afrikai ország adatait elemezve kiderült, hogy az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek elejéig 35 százalékkal emelkedett a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma, és a növekedés mértéke a szegényebb népességnél volt nagyobb. Ennek az oka, hogy Afrikában is olcsók a nagy zsír- és cukortartalmú ételek.

A BioMed Central Public Health című szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy az Afrika városiasodott területein élő gazdagok körében is nagy az elhízás mértéke, ám a kövérségi arány növekedése a szegények között jóval magasabb.

A kövérséggel összefüggésbe hozható betegségek kezelése drága, és az afrikai egészségügyi rendszer pénzhiánytól és hiányos felszereltségtől szenved, ezért igen rosszul fest a helyzet, mondta Abdhalah Ziraba, aki a Nairobiban működő Afrikai Népesség- és Egészségkutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberi bejelentése szerint a túlsúly ma már nagyobb arányban járul hozzá világszerte a halálozáshoz, mint az alultápláltság. A diabétesz - amely egyike az elhízással összefüggő krónikus betegségeknek - 180 millió embert érint már globálisan.  • Tippek
  • Bankszámla