Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Széttört az Ausztrália felé tartó jéghegyóriás

2009.12.15. 14:25 Módosítva: 2009.12.15. 14:29
A melegebb vizekbe érve, több száz kisebb darabra töredezett szét az Ausztrália délnyugati partjai felé sodródó jéghegyóriás, és ezzel komolyabban veszélyezteti a térségben közlekedő hajókat.

Az óceánban ezer kilométer hosszan szétterjedő jéghegydarabok között vannak több kilométer szélesek is. "Számítottam arra, hogy ez fog történni" - közölte Neal Young ausztráliai gleccserkutató, aki a múlt héten műholdas felvételeken fedezte fel a B17B elnevezésű jéghegyet.

Az ország nyugati partvidékétől 1700 kilométerre úszó jéghegy várható széttöredezése miatt az ausztrál Meteorológiai Intézet már a múlt héten hajózási riadót rendelt el. Az eredetileg 140 négyzetkilométeres jégtömb azóta 115 négyzetkilométeresre zsugorodott, így most nagyjából 18 kilométer hosszú és 8 kilométer széles.

A most széttöredezett monstrum egyike azoknak a jéghegy daraboknak, amelyek még 2000-ben váltak le a déli-sarki jégrengetegből, amikor a térség legnagyobbjainak számító Ross-tengeri és Ronne jégpadok egyes részei széttöredeztek.

Az új-zélandi hatóságok még a múlt hónapban rendeltek el hajózási riadót a szigetország déli partjai felé tartó jéghegy-flotta miatt, amely azóta szerencsére irányt váltott, és kelet felé folytatta tovább az útját.