Százéves vajat találtak az Antarktiszon

2009.12.16. 14:13
Scott mindössze néhány hét hátránnyal, Roald Amundsen mögött másodikként érte el a Déli-sarkot, az expedíció sikeréért azonban életével fizetett. Egykori bázisa restaurálásakor találtak rá a vajkészletére.

Kutatók az antarktiszi viskóhoz tartozó istállóban lévő zsákokban bukkantak rá a vajra, amely az 1910 és 1912 közötti expedícióból maradt meg. A sarkvidék rendkívül hideg időjárásának köszönhetően mind a házikó, mind pedig az ott található tárgyak érintetlenül vészelték át eddig az elmúlt közel száz évet.

Az Antarktisz örökségét kezelő alap a kunyhó állapotának újabban mutatkozó romlása miatt kapott engedélyt a restaurálási munkálatokra, ekkor került elő a vajra. "Meg vagyok lepve, hogy még száz év múltán is megőrződött" - mondta Lizzie Meek, az alapítvány munkatársa. A termék mindazonáltal nem kerül pirítósra.

Scott a Ross-szigeti Evans-foknál állította fel kunyhóját, amely egyben expedíciója bázisaként szolgált. A brit kutató és kísérői 1912. január 17-én érték el a Déli-sarkot, amelyet 1911. december 14-én a norvég Amundsen már meghódított. Scottot és expedíciójának tagjait éhség és betegségek kínozták, végül a bázis felé vezető visszaúton megfagytak egy jégviharban.  • Hírek
  • Árfolyam