Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Twitterrel kutatják a földrengéseket

2009.12.17. 10:10 Módosítva: 2009.12.17. 10:19
Mikroblogok bejegyzéseit is figyeli az amerikai földtani intézet (USGS), mert ebből is hasznos információkat szerez arról, hol és milyen erősen rengett a föld.

Az USGS Twitter Földrengés Feltárás (angol rövidítéssel TED) néven új szoftvert indított. Ennek segítségével a mikroblog portálon kigyűjti azokat az üzeneteket, amelyekben valamilyen nyelven szerepel a földrengés kifejezés. Így értékelni tudja, mit éreztek ott, ahol földmozgást észleltek.

"Sok ember használja a Twittert, hogy elmesélje másoknak, mi történik körülöttük. A földrengés után arról számolnak be, hogy rengett a föld, és mi történt körülöttük" - mondta el Paul Earle, az USGS kutatója, az intézet honlapján közzétett közleményében.

Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a blogolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat - magyarázta Michelle Guy, az USGS másik tudósa.

"Egyik oldalon a gyorsaság, a másikon a pontosság. Az üzenetek elemzése révén már akkor is jelzést kaphatunk arról, mit éreznek az emberek, amikor még a kvantitatív információk nem állnak rendelkezésre" - tette hozzá Michelle Guy.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport