Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lefilmezték a mélytengeri vulkánkitörést

2009.12.19. 13:54 Módosítva: 2009.12.19. 19:22
Sosem látott felvételeket tettek közzé az amerikai geológusok szövetségének éves konferenciáján a University of Washington egyetem kutatói. A US Jason nevű tengeralattjáró robotnak ritka természeti jelenséget, mélytengeri vulkánkitörést sikerült lefilmeznie közvetlen közelről.

A West Mata nevű tenger alatti vulkán a Csendes-óceán mélyén fekszik, Szamoától nagyjából 200 kilométerre, egy vulkanikusan különösen aktív területen, közel ahhoz a törésvonalhoz, ahol a csendes-óceáni és ausztráliai földlemezek találkoznak. A tengerfenék itt nagyjából 3000 méter mélyen van, a West Mata hegyvonulat pedig 9 kilométer hosszan, és 6 kilométer szélesen nyúlik el, a csúcsa 1100 méterrel van a tengerszint alatt.

A vulkán környékén 2008 novemberében gyűjtöttek be automatikus tengeralattjáró robotok olyan víz- és kőzetmintákat, amelyek most is zajló vulkáni aktivitásra utalnak. A Woods Hole Oceanographic Institution kutatóintézet robotja a Jason ettől kezdve állandóan a közelben cirkált, és idén májusban kapta el a vulkán kitörését. Három méteres távolságig közelítette meg a kamerával a vulkán kürtőjét, miközben az 1400 fokos, több mint egyméteres átmérőjű magmadarabokat, és forró gázt eregetett az óceánba. A víz természetesen azonnal felforrt a környéken, kénes gázokkal teli, óriási gőzbuborékokat hozva létre.

A robot a filmezés mellett mintákat vett a vízből és a megszilárdult lávából is. A kutatók nagy meglepetésére az állandó vulkanikus aktivitás miatt kén-dioxidban igen gazdag, és nagyon erősen savas kémhatású vízben is találtak élőlényeket, speciálisan a vulkáni körülményekhez igazodott baktériumokat, mikrobákat és garnélarákokat.