Albin
0 °C
11 °C

Elkészült a rejtett hegylánc térképe

2009.12.21. 15:50 Módosítva: 2009.12.21. 15:50
A bolygó legtitokzatosabb hegységét vizsgáló kutatók megmutatták az első háromdimenziós térképüket.

Egy nemzetközi kutatócsoport két hónapon át vizsgálta az antarktiszi Gamburcsev-hegyláncot, amelynek a legmagasabb csúcsait is tökéletesen elrejti a több kilométer vastag jégtakaró. A hegységet sokkal több völgy szabdalja, mint az korábban gondolták, amiből a hegy keletkezésére is következtetni lehet.

A hegyláncokat tektonikus erők hozták létre, mondta Michael Studinger, a Lamont-Doherty geológiai megfigyelőállomás munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője. Ugyanakkor hozzátette, hogy az adatelemzés korai szakaszában járnak, és a végső köveztetésüket később hozzák nyilvánosságra. Az Antarktisz legalább 500 millió évvel ezelőtt volt kitéve ilyen tektonikus erőknek, míg a hasonlóan létrejött Alpok legfeljebb 50-60 millió éves.

gambrucsev

Körberepülték a sarkvidéket

A hegységet feltérképező expedíció tagjai 120 ezer kilométert tettek meg kutatórepülőgéppel a déli sarkvidék felett, hogy modern radartechnikával feltérképezzék, mit rejt a hatodik kontinenst borító jégréteg. Az úgynevezett Gamburcsev-hegyláncot 1958-ban fedezte fel egy szovjet expedíció. A 4 kilométeres jégréteg által elrejtett hegyláncról most készítették el az első részletes térképet.

A légi felmérés során az is kiderült, hogy a mínusz 30 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére 3 kilométerre a felszín alatt tavak rejtőznek a völgyekben. Az elmúlt években az Antarktiszon egyébként már több, jég alatti tavat felfedeztek.