A szúnyogok szexuális életébe avatkozva küzdhetünk a malária ellen

2009.12.22. 10:45 Módosítva: 2009.12.22. 11:07
Jelentősen csökkentheti a szúnyogok számát, ezáltal a malária terjedését, ha beleavatkoznak a rovarok szexuális életébe - közölték kedden brit kutatók.

A tanulmányt az Anopheles gambiae elnevezésű szúnyogfajjal végezték, főként ez felelős a malária továbbításáért Afrikában. Kiderült, hogy ezek a szúnyogok életükben csak egyszer szaporodnak, ezért ha ekkor avatkoznak be a folyamatba, jelentősen csökkenthető a szúnyogpopuláció létszáma.

A londoni Imperial College kutatói megállapították, hogy a hímek egyfajta "dugót" használnak arra, hogy a spermium tartósan a megfelelő helyen maradjon a nőstényben. Ez létfontosságú a szaporodás szempontjából, így képes a nőstény teljes élettartama alatt megtermékenyülni.

A "dugó" nélkül a spermium nem tárolódik megfelelően, a megtermékenyítés folyamata pedig megszakad - írták a kutatók a PLoS Biology című szakfolyóiratban.

"A felfedezés arra használható, hogy új utakat fejlesszenek ki az Anopheles gambiae szúnyogok populációjának szabályozására, a malária terjedésének csökkentésére" - közölte Flaminia Catteruccia, a kutatás résztvevője.

A csoport elemezte a hím szúnyog "párzási dugójának" összetételét, és megállapította, hogy az akkor keletkezik, amikor a transzglutamináznak nevezett enzim kapcsolatba lép a hím ondófolyadékának fehérjéivel. Ekkor a folyadékból zselés, szilárd anyag csapódik ki, így keletkezik a "párzási dugó". Az enzim működésének megakadályozásakor dugó sem képződött, a szaporodási kísérlet így sikertelen maradt.

A kutatók úgy vélik, ha eljárásukat laboratóriumon kívül is sikeresen tudnák alkalmazni, az jelentősen hozzájárulhatna a malária visszaszorításához.

A világ népességének 40 százalékát veszélyezteti a malária, a potenciálisan halálos betegség, amely szúnyogcsípéssel terjed.  • Hírek
  • Hírek