Magas a szállópor-koncentráció az országban

2009.12.22. 15:05 Módosítva: 2009.12.22. 15:09
Jelentősen megemelkedett a levegő szennyezettsége az ország számos területén az elmúlt napokban tapasztalható kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a forgalmas utak és csomópontok kerülésére kéri a lakosságot, a levegőminőség következő napokban várható javulásáig.

A zöldtárca közleményében hangsúlyozza: a szállópor koncentrációja még a helyi szennyezéstől távolabb elhelyezett háttér mérőállomásokon is meghaladja az egészségügyi határértéket.

A minisztérium azt javasolja, aki teheti használja a tömegközlekedést és ne fűtsön fával vagy szénnel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kedden érkező déli, délkeleti szelet viharos lökések kísérik, a változékony szeles, csapadékos időjárás pedig kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

A  levegőminőség romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti. Az ilyen betegségekkel élőknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek és súlyosbodhatnak a panaszaik. Az asztmásoknál szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata - fejti ki a KvVM.  • Hírek
  • Hírek