Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pókszőr okozta a rejtélyes szembetegséget

2010.01.03. 10:44
Sokáig nem tudták, hogy mitől gyulladt be egy brit férfi szeme, de végül kiderült, hogy tarantulájánal szőrszála irritálta a szaruhártyáját.

Leedsi szemészek tanácstalanok voltak, mitől lett vizenyős, vörös egy betegük szeme, csak sokára derült ki, hogy egy tarantula szőre került szemébe, írta a The Lancet brit orvosi szaklap.

pok250

Az orvosok csak nagy nehezen, mikroszkóppal bukkantak rá a férfi szaruhártyáját irritáló, semmihez sem hasonlítható szőrszálra. Szerencsére a beteg emlékezett rá, hogy három héttel korábban éppen madárpókjának terráriumát tisztogatta, amikor a chilei rózsaszín tarantula szőröket lövellt ki, amelyek arcát, szemét is eltalálták.

A félénk tarantuláról tudják, hogy veszélyhelyzetben a potrohán lévő, csalánkiütést okozó szőrszálakat rúg le, ami általában elriasztja támadóját.

A The Lancet szerzői figyelmeztetik a tarantulát tartókat: viseljenek szemvédőt, ha kedvencükkel foglalkoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?