Valér
-2 °C
0 °C

A nagy hideg nem cáfolja a globális felmelegedést

2010.01.07. 13:39
Szakértők szerint a Föld sok részén uralkodó nagy hideg nem cáfolja a globális felmelegedést, ami együtt jár a szélsőséges hőmérsékletek gyakoribbá válásával is, mindkét irányban.

Pekingben az elmúlt negyven év leghidegebb reggelét mérték szerdán, és nem volt akkora havazás sem 1951 óta, mint most. Nagy-Britannia 1981 óta a leghosszabb lehűlési periódust tapasztalja, egyes helyeken közel 50 centis hó esett. Norvégiában mínusz 42 fokot mértek, Floridában is fagy, ami ritkaságnak számít a narancsligetekben.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy ez a régóta nem tapasztalt hideg összeegyeztethető-e a globális felmelegedés tudományos egyetértés övezte teóriájával. A szakértők szerint nagyon is. A klímaváltozás ugyanis nem csak a hőmérséklet emelkedő trendjét jelenti, hanem a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válását is - állítják a tudósok.

A mostani hideg az AP hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint mégsem szorosan a klímaváltozással áll összefüggésben, hanem a légmozgások irányának megváltozásával magyarázható. A trópusok és az Északi-sarkkör közötti sávban általában egy nyugatról keletre tartó légmozgás az uralkodó, amely meggátolja az északi-sarki levegő beáramlását az északi féltekére. Ez a normális esetben egyenes vonalú légmozgási hullám azonban nemrég cikkcakkos alakot öltött, és így helyenként a hideg északi, máshol a meleg déli levegő beáramlását okozza.

Michelle L'Heureux, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal meteorológusa szerint a cikkcakk-minta időről időre természetesen is kialakul, de az nem világos, hogy most miért ilyen erős. A hivatal szerint a jelenség a következő egy-két hétben enyhülni fog.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!