A húsfogyasztás és a klímaváltozás kapcsolatát vizsgálják

2010.01.08. 15:40
Tudományos jelentést készít a húsfogyasztás klímaváltozásban játszott szerepéről az Állategészségügyi Világszervezet - jelentette be a szervezet főigazgatója Párizsban. Bernard Vallat közlése szerint a független szakértők által kidolgozott jelentés nyárra készülhet el. A 175 országot tömörítő világszervezet 85 éves történetében ez az első eset, hogy környezetvédelmi témában készít tanulmányt.

Az utóbbi időben egyre nő az érdeklődés a húsfogyasztás globális felmelegedésben játszott szerepe iránt. Az kétségtelen, hogy a haszonállatok az emésztéskor kibocsátott metán révén közvetlenül, a legelők kialakítása miatti erdőirtás, az állattartáshoz és a húsfeldolgozáshoz szükséges eszközök, tápanyagok és energiaforrások révén pedig közvetett módon is hozzájárulnak a felmelegedéshez. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben.

A jelentés elkészítését az OIE tagállamai rendkívül nyomatékosan kérték - fogalmazott Vallat, aki hozzátette: nem kívánnak rivalizálni az ENSZ fő klímaváltozási testületével, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülettel.

A Föld növekvő népessége és a fejlődő országok bővülő húsigénye miatt az állati fehérjék iránti kereslet egyes becslések szerint akár 50 százalékkal is nőhet 2020-ig. Bármi történik is, több állatra lesz szükségünk, hogy etessük a bolygót - hangsúlyozta Vallat. Eközben többen úgy vélik, hogy a húsfogyasztás beszüntetése vagy legalábbis visszafogása jelentős egyéni hozzájárulás a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Sok híresség, többek között Paul McCartney is síkra szállt emellett. Egy 2007-es japán tanulmány szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztása több üvegházgáz-kibocsátásért felelős, mintha három órán át vezetnénk, és közben égve hagynánk minden otthoni villanyt.  • Hírek
  • Árfolyam