Jolán
2 °C
4 °C

Mutáns enzimekkel a kokain ellen

2010.01.08. 16:15 Módosítva: 2010-01-08 16:17:14
A DM CocE kódnevű enzim baktériumokból származik, és mutációval állítják elő. Előbb bontja le a kokain hatóanyagát, mint hogy a szervezet észrevenné, hogy drogot kapott.

Az amerikai The Scripps Research Institute kutatóintézet tudósai olyan, bakteriális eredetű enzimet állítottak elő génmanipulációval, ami képes a kokain hatóanyagát lebontani még azelőtt, hogy az emberi szervezet reagálna rá. A drog így hatástalanná válik, tehát függőség sem alakul ki.

A Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics című tudományos szaklapban közölt tanulmány szerint a DM CocE kódnevű enzim (double mutated cocaine esterase, vagyis duplán mutálódott kokain-eszteráz) patkánykísérletekben tökéletesen működött. A kokainra rászoktatott patkányok hamar megtanulták, hogy a ketrecükben egy gombra rálépve mindig új adagot kapnak a szerből, és használták is a gombot. Azonban amikor az ételükbe belekeverték az enzimet, a kokain hatástalanná vált, és a függőség is megszűnt.

A kísérletekből az is kiderült, hogy kellően nagy dózis kokain bevitelével semlegesíthető az enzim hatása, és az is, hogy kizárólag a kokain hatóanyagát bontja le a DM CocE – bár valószínűleg mutációval létre lehet hozni más drogok ellen hatékony enzimeket is.

A kutatók között felmerült a lehetősége annak, hogy az ivóvízbe kellene keverni az enzimet, hogy azzal drogfüggők ezreinek az életét mentsék meg; ahogyan például az étkezési sóhoz jódot adnak közegészségügyi céllal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?