Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihalás szélén lévő fajokat találtak Koreábna

2010.01.10. 08:41 Módosítva: 2010-01-10 09:40:58
Veszélyeztetett macskaféléket, szarvast és madarakat azonosítottak a demilitarizált zónában.

Kihalás szélén álló veszélyeztetett fajokat találtak a két Korea közötti demilitarizált zóna Dél-Koreához közelebb eső részén tudósok.

A 248 kilométer hosszan és négy kilométeres szélességben elterülő zónában decemberben végeztek kutatásokat a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium és a környezeti kutatásokért felelős nemzeti intézet szakemberei. A Szöultól alig 90 kilométerre északra elterülő területen nyolc kihalás szélén álló emlős jelenlétét erősítették meg. A felsorolt állatok között szerepel macskaféle és szarvas, de igen ritka madarak 24 fajtájára is találtak, például a mandzsu darura.

Dél-koreai és nemzetközi csoportok véleménye egybecseng arról, hogy az erősen aláaknázott és szinte érintetlen demilitarizált zóna ökológiai kincsek valóságos tárháza, és növény-, illetve állatfélék legkevesebb hetven fajtája él ott, az emberi beavatkozástól távol.

A szöuli környezetvédelmi minisztérium szerint a zóna vizes élőhelyekben és ritka erdőkben is gazdag, ez pedig kiváló életfeltételeket teremt eltűnőben lévő rókák és szarvasok számára. Át kell gondolni, hogy miként tudnánk visszaállítani a zóna eredeti állapotát olyan fajok számára, amelyek Dél-Koreában már kihaltnak tekinthetők - mondta egy tisztviselő.

A két Koreát elválasztó demilitarizált zóna - amely nyugat-keleti irányban szeli át a Koreai-félszigetet - az 1950 és 1953 között zajló és tűzszünettel zárult háború után jött létre. A sáv ökoszisztémás rendszere azért is maradhatott meg, mert mindkét oldalról igen erősen korlátozott a belépés.