Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Föld–Hold-távolság hatszorosát teszi meg élete során a sarki csér

2010.01.12. 13:33 Módosítva: 2010-01-12 13:33:45
A legújabb kutatások szerint a sarki csér élete folyamán akkora távolságot repül át, mintha háromszor oda-vissza megtenné a Föld és a Hold közötti utat.

Egy sarki csér akár 34 évet is elérő élettartama alatt 2,4 millió kilométert tesz meg, ami három Hold-látogatásnak vagy hatvan Föld körüli útnak felel meg – állítja egy dán-izlandi-amerikai-brit kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikkében.

Az eddig is ismert volt, hogy a sarki csér nevű tengerimadár-faj a legtöbbet vándorló élőlény a világon, azonban míg korábban általában 40 ezer kilométerre becsülték a csér által évente megtett utat, addig a legutóbbi mérések szerint ez meghaladhatja a 80 ezer kilométert is.

sarkicser

"Meghökkentő teljesítmény egy alig száz grammos madártól" – kommentálja az eredményt Carsten Egevang, a szerzőcsapat vezetője. A megfigyelt madarak átlagosan 71 ezer kilométert repültek egy év alatt, az egyik megfigyelt állat által megtett út azonban meghaladta a 81 ezer kilométert.

A kutatók apró, 1,4 grammos követőkészülékeket rögzítettek 11 sarki csér lábához, majd ezek segítségével egy éven át követték a vándormadarak útját grönlandi és izlandi költőhelyüktől az Antarktiszig és vissza. A madarak az Északi-sarkkör környékén, Izlandtól Alaszkáig fészkelnek, kihasználva a krillekben (világítórákokban), planktonokban és kisebb halakban gazdag nyári vizeket, majd a fagyos és sötét északi-sarki tél elől augusztus környékén levonulnak a Déli-sarkra.

Útjuk többnyire a kontinensek vonalát követi; egyes madárcsapatok Afrika, mások Dél-Amerika partjai mentén repülnek délre. Innen április-májusban indulnak vissza, és napi átlagban mintegy 520 kilométert repülve, körülbelül negyven nap alatt érik el újra az Északi-sarkkört. Az északi utat S-alakban teszik meg, hogy az uralkodó szélirányt kihasználva  energiát spórolhassanak.