Marcell
19 °C
32 °C

A Föld–Hold-távolság hatszorosát teszi meg élete során a sarki csér

2010.01.12. 13:33 Módosítva: 2010-01-12 13:33:45
A legújabb kutatások szerint a sarki csér élete folyamán akkora távolságot repül át, mintha háromszor oda-vissza megtenné a Föld és a Hold közötti utat.

Egy sarki csér akár 34 évet is elérő élettartama alatt 2,4 millió kilométert tesz meg, ami három Hold-látogatásnak vagy hatvan Föld körüli útnak felel meg – állítja egy dán-izlandi-amerikai-brit kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikkében.

Az eddig is ismert volt, hogy a sarki csér nevű tengerimadár-faj a legtöbbet vándorló élőlény a világon, azonban míg korábban általában 40 ezer kilométerre becsülték a csér által évente megtett utat, addig a legutóbbi mérések szerint ez meghaladhatja a 80 ezer kilométert is.

sarkicser

"Meghökkentő teljesítmény egy alig száz grammos madártól" – kommentálja az eredményt Carsten Egevang, a szerzőcsapat vezetője. A megfigyelt madarak átlagosan 71 ezer kilométert repültek egy év alatt, az egyik megfigyelt állat által megtett út azonban meghaladta a 81 ezer kilométert.

A kutatók apró, 1,4 grammos követőkészülékeket rögzítettek 11 sarki csér lábához, majd ezek segítségével egy éven át követték a vándormadarak útját grönlandi és izlandi költőhelyüktől az Antarktiszig és vissza. A madarak az Északi-sarkkör környékén, Izlandtól Alaszkáig fészkelnek, kihasználva a krillekben (világítórákokban), planktonokban és kisebb halakban gazdag nyári vizeket, majd a fagyos és sötét északi-sarki tél elől augusztus környékén levonulnak a Déli-sarkra.

Útjuk többnyire a kontinensek vonalát követi; egyes madárcsapatok Afrika, mások Dél-Amerika partjai mentén repülnek délre. Innen április-májusban indulnak vissza, és napi átlagban mintegy 520 kilométert repülve, körülbelül negyven nap alatt érik el újra az Északi-sarkkört. Az északi utat S-alakban teszik meg, hogy az uralkodó szélirányt kihasználva  energiát spórolhassanak.