Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Egy kisebb aszteroida közelíti meg a Földet szerdán

2010.01.12. 18:45
Mindössze 130 ezer kilométeres magasságban halad el szerdán a Föld felett egy kisebb, 11-24 méter átmérőjű aszteroida. Ez a távolság a Föld-Hold távolság harmada.

Az óránként 36 ezer kilométeres sebességgel száguldó, AL30 néven nyilvántartott kisbolygó közép-európai idő szerint 13:45-kor lesz a legközelebb a Földhöz.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA szerint az AL30 nem veszélyes, mert a 25 méter átmérőjűnél kisebb űrtörmelékek a légkörbe érve azonnal elégnek. Naponta több száz tonnányi homokszemméretű kozmikus részecske érkezik a légkörbe. Általában évente egyszer fordul elő, hogy egy személyautó-méretű szikla látványos tűzgolyóként semmisül meg az atmoszférában.

A NASA számításai szerint 100 méter átmérőjű aszteroidák átlagosan kétezer évente érik el a Földet, ezek a becsapódás közvetlen közelében okoznak jelentős károkat. A teljes földi civilizációt veszélyeztető aszteroidákra statisztikák szerint csak néhány millió évente lehet számítani, globális hatása pedig az 1 kilométeres átmérőt meghaladó aszteroidáknak lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!