Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Ismeretlen óriáspókot találtak

2010.01.12. 11:41
Akár 15 centiméteresre is megnőhet egy most felfedezett pókfaj. Az ember folyamatosan pusztítja az élőhelyét.

Körülbelül 15 centiméter a lábfesztávolsága annak a Közel-Keleten élő póknak, amit most fedeztek fel.

A pókot az izraeli Avara régióban találta a Haifa-Oranim egyetem biológusokból álló kutatócsoportja. A szakértők megállapították, hogy az állat éjjeli életmódot folytat és főként a nyári, legmelegebb hónapokban aktív. Az állatot Cerbalus aravensisnek nevezték el.

A Cerbalus aravensis föld alatti üregekben él, amiket lezár a külvilág felé: emelőajtó-szerű falat tapaszt homokból, így az utolsó pillanatig rejtve maradhat ellenségei és áldozatai előtt.

Fotó: Yael Olek, University of Haifa
Fotó: Yael Olek, University of Haifa

Eltűnhet

A 14-15 centiméteres állat élőhelye azonban eltűnőben van. A Samar homokja nevű térség az utolsó izraeli homokdűne a déli Arava régióban. Korábban a terület mérete elérte a hét négyzetkilométert, a földművelésnek, betelepítésnek és homokkőbányáknak köszönhetően azonban mára alig három négyzetkilométer maradt ebből.

Ráadásul az izraeli földművelésügyi hivatal azt tervezi, hogy a közeljövőben fellendíti a korábbi bányászati projekteket a környéken, ami gyakorlatilag a most felfedezett állat élőhelyének az eltűnését jelentheti.

„A mostani lelet is azt bizonyítja, hogy még sok felfedezni valónk van, és rengeteg élőlény ismeretlen nekünk” – mondta a kutatócsoport egyik tagja. „Ha nem őrizzük meg élőhelyeiket, kipusztulnak még azelőtt, hogy egyáltalán felfedezhettük volna őket”.