Árpád
-2 °C
4 °C

Ismeretlen óriáspókot találtak

2010.01.12. 11:41
Akár 15 centiméteresre is megnőhet egy most felfedezett pókfaj. Az ember folyamatosan pusztítja az élőhelyét.

Körülbelül 15 centiméter a lábfesztávolsága annak a Közel-Keleten élő póknak, amit most fedeztek fel.

A pókot az izraeli Avara régióban találta a Haifa-Oranim egyetem biológusokból álló kutatócsoportja. A szakértők megállapították, hogy az állat éjjeli életmódot folytat és főként a nyári, legmelegebb hónapokban aktív. Az állatot Cerbalus aravensisnek nevezték el.

A Cerbalus aravensis föld alatti üregekben él, amiket lezár a külvilág felé: emelőajtó-szerű falat tapaszt homokból, így az utolsó pillanatig rejtve maradhat ellenségei és áldozatai előtt.

Fotó: Yael Olek, University of Haifa
Fotó: Yael Olek, University of Haifa

Eltűnhet

A 14-15 centiméteres állat élőhelye azonban eltűnőben van. A Samar homokja nevű térség az utolsó izraeli homokdűne a déli Arava régióban. Korábban a terület mérete elérte a hét négyzetkilométert, a földművelésnek, betelepítésnek és homokkőbányáknak köszönhetően azonban mára alig három négyzetkilométer maradt ebből.

Ráadásul az izraeli földművelésügyi hivatal azt tervezi, hogy a közeljövőben fellendíti a korábbi bányászati projekteket a környéken, ami gyakorlatilag a most felfedezett állat élőhelyének az eltűnését jelentheti.

„A mostani lelet is azt bizonyítja, hogy még sok felfedezni valónk van, és rengeteg élőlény ismeretlen nekünk” – mondta a kutatócsoport egyik tagja. „Ha nem őrizzük meg élőhelyeiket, kipusztulnak még azelőtt, hogy egyáltalán felfedezhettük volna őket”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?