Judit
2 °C
7 °C

A fagyok nem cáfolják a klímaváltozást

2010.01.13. 07:59
Egyedi időjárási események - például hőhullámok vagy nagy fagyok - önmagukban nem bizonyíthatják és nem is cáfolhatják a klímaváltozást - érvel Richard Betts vezető brit klímakutató.

A Brit Meteorológiai Szolgálat kutatója a BBC Zöld Szoba nevű környezetvédelmi témájú véleményrovatában hangsúlyozza: élesen el kell különíteni egymástól az időjárás és a klíma fogalmát. A klímaváltozás hipotézisét csak hosszú távú, nagyléptékű trendekkel, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek átfogó statisztikáival lehet igazolni vagy cáfolni, egyedi eseményekkel sohasem - húzza alá.

A globális felmelegedés a Föld átlaghőmérsékletének évtizedről évtizedre történő emelkedését jelenti, nem pedig azt, hogy a világ minden részén minden évben melegebb van, mint tavaly - magyarázza a kutató, aki a hosszú távú felmelegedést adatokkal is alátámasztja. Ezek szerint a rendszeres statisztikai számbavétel kezdete óta a 2000 és 2010 közötti évtized volt a legmelegebb, míg a második helyen az 1990 és 2000 közötti, a harmadik helyen pedig az 1980 és 1990 közötti évtized áll. A valaha mért öt legmelegebb év sorrendben 1998, 2005, 2003, 2002 és 2009 volt.

Téves tehát az a felvetés, miszerint a sok helyen példátlanul hideg idei tél cáfolná a globális felmelegedés tényét. Az is téves azonban, amikor valaki egy-egy hőhullámot, árvizet, aszályt vagy éhínséget közvetlenül a klímaváltozás bizonyítékának tekint - érvel Betts.

A kutató a klímaváltozás és az egyedi időjárási események összemosásáért elsősorban a híréhes médiát, valamint egyes politikai és üzleti érdekcsoportokat teszi felelőssé, akik így próbálnak támogatást szerezni egy-egy politikai ügyhöz vagy gazdasági projekthez. Elveti tehát a klímaszkeptikusok érvét, miszerint maguk a klímatudósok nagyítják fel a felmelegedés problémáját, hogy biztosítsák kutatási programjuk finanszírozását.

Richard Betts azonban a klímatudósokat is bírálja. Úgy véli, az ő legnagyobb hibájuk az, hogy sokszor szó nélkül hagyják a klímaváltozás tényét megalapozatlanul felhasználó érveléseket, mert úgy gondolják, "ők úgyis a mi oldalunkon állnak a klímaszkeptikusokkal szemben". Betts szerint tehát a klímatudomány képviselőinek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a tudományos eredmények kommunikációja terén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?