Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az elveszett Phoenix jeleit kutatják

2010.01.13. 15:38
A vörös bolygó körül keringő Mars Odyssey a Phoenix leszállóegységének rádióüzenetét keresi majd. Sok esély nincs arra, hogy képes lesz bármilyen jelet fogni.

Még a NASA sem lát sok esélyt arra, hogy az Odyssey képes lesz a Phoenix jeleit fogni. A leszállóegység utoljára 2008. november másodikát üzent, azóta volt egy marsi ősz, tél és tavasz, a szerkezetet azonban nem úgy tervezték meg, hogy kibírjon ilyen extrém hőmérséklet-különbségeket. A Phoenix elektronikája valószínűleg teljesen tönkrement, amint elkezdett csökkenni a hőmérséklet.

Ugyanakkor reménykedni mindig lehet: a két Mars-járót is csak rövid misszióra tervezték, és a mérnökök arra számítottak, hogy pár hónap után felmondják a szolgálatot, ennek ellenére már évek óta őrjáratoznak a bolygón.

Éppen ezért az Odyssey január 18-ától három napon keresztül naponta tízszer elrepül a Phoenix tartózkodási helye fölött, és figyel. Rádiójelek után kutat, és ugyanezt teszi majd februárban, majd márciusban is. A NASA szakértői szerint ha a leszállóegység jeleket küld, a szonda biztosan képes lesz majd fogni azokat, azzal együtt, hogy hangsúlyozzák: várakozásaik szerint a Phoenix már nem aktív a -120 Celsius-fokos marsi tél miatt.

Mars Odyssey grafika
Mars Odyssey grafika

Ha mégis sikerülne fogni jeleket, azok valószínűleg a Phoenix utolsó működőképes vizsgálati egységéből, a mikroszkópból származnának. A kutatók elmondták, hogy ha sikerülne feltámasztani a szondát, azonnal megpróbálnának összedobni egy költségvetést annak további működtetésére.

A Phoenix 2008-as landolásakor a marsi nyárba érkezett és napelemei segítségével elég energiát tudott gyűjteni önmaga működtetéséhez. Legnagyobb eredménye az őt körülvevő kőzet elemzése volt, valamint annak felfedezése, hogy a talaj legfelsőbb rétegei alatt vízjég van a bolygón.