Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az űrhajósok vizelete eltömíti az űrállomás vízújrahasznosító-rendszerét

2010.01.13. 13:43
Üzemzavarok léptek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vízújrahasznosító-rendszerében, amely a vizeletből ivóvizet állít elő.

A meghibásodás oka az űrhajósok vizeletének magas kalciumtartama, amely miatt eltömődik a 250 millió dolláros (csaknem 46 milliárd forintos) költséggel megépített rendszer. Jelenleg nem ismert, hogy a vizelet magas kalciumtartama mögött az űrhajósok csonttömeg-vesztése húzódik-e, amit a súlytalanság állapota idéz elő, vagy valamilyen más tényező váltja ki.

"Sokkal többet megtudtunk a vizeletről, mint amit valaha meg szerettünk volna ismerni" – nyilatkozta David Korth, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA repülési igazgatója.

Mielőtt a vízújrahasznosító-rendszert tavaly üzembe helyezték volna az űrállomáson, teljeskörűen tesztelték a NASA szakemberei.

"Ismerjük a vizelet összetételét, ám a rendszerben az újrahasznosítás során olyan kémiai változásokon esik át, amelyek a természetét még nem mindig értjük" - magyarázta Julie Robinson, a program tudományos munkatársa.

A NASA Marshall Űrkutatási Központjának mérnökei reményei szerint időben elkészülnek a pótalkatrészek, ezeket a tervek szerint február 7-én induló Endeavour amerikai űrhajó juttatja majd el az ISS-re.