Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Az űrhajósok vizelete eltömíti az űrállomás vízújrahasznosító-rendszerét

2010.01.13. 13:43
Üzemzavarok léptek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vízújrahasznosító-rendszerében, amely a vizeletből ivóvizet állít elő.

A meghibásodás oka az űrhajósok vizeletének magas kalciumtartama, amely miatt eltömődik a 250 millió dolláros (csaknem 46 milliárd forintos) költséggel megépített rendszer. Jelenleg nem ismert, hogy a vizelet magas kalciumtartama mögött az űrhajósok csonttömeg-vesztése húzódik-e, amit a súlytalanság állapota idéz elő, vagy valamilyen más tényező váltja ki.

"Sokkal többet megtudtunk a vizeletről, mint amit valaha meg szerettünk volna ismerni" – nyilatkozta David Korth, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA repülési igazgatója.

Mielőtt a vízújrahasznosító-rendszert tavaly üzembe helyezték volna az űrállomáson, teljeskörűen tesztelték a NASA szakemberei.

"Ismerjük a vizelet összetételét, ám a rendszerben az újrahasznosítás során olyan kémiai változásokon esik át, amelyek a természetét még nem mindig értjük" - magyarázta Julie Robinson, a program tudományos munkatársa.

A NASA Marshall Űrkutatási Központjának mérnökei reményei szerint időben elkészülnek a pótalkatrészek, ezeket a tervek szerint február 7-én induló Endeavour amerikai űrhajó juttatja majd el az ISS-re.