Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fotók a marsi gázkitörésekről

2010.01.13. 10:39
Egy amerikai szondának sikerül megörökíteni azt a marsi jelenséget, amit eddig is ismertünk, de ilyen részletességgel még nem láttunk: a szublimáló szén-dioxid felkavarja a Marsot takaró homokot.

A Mars Reconnaissance Orbiter 2005. augusztusában indult Cape Canaveralből és hét hónappal később állt pályára a Mars körül, hogy nagy felbontású felvételeket készítsen róla. Keringési ideje két óra, a 750 millió dolláros költségvetésű kutatás jelenleg is tart.

Fotó: NASA/JPL/University of Arizona
Fotó: NASA/JPL/University of Arizona

A szonda az elmúlt közel három évben számtalan felvételt küldött vissza a Földre, köztük néhány olyat is, amik egészen új oldaláról mutatták meg 250-300 kilométeres magasságból a bolygót.

A most közölt képek a Mars északi részét mutatják, a képen látható terület kevesebb mint 400 kilométerre van az északi sarktól. Jól látható, ahogy az örökké fújó marsi szelek homokdűnéket formáltak a bolygón. A szürkés rétegek bazaltból, a vörösesek sokkal kisebb porrészecskékből állnak, főleg ezek adják a bolygó színét.

mars2

Nem kell nagy megfigyelőnek lenni ahhoz, hogy feltűnjenek a képen látható nádszerű alakzatok is. Ezek azonban nem növények, hanem gázkilövellések. A hideg téli hónapokban kifagy a szén-dioxid a levegőből, szilárd halmazállapotúvá válik, nyáron azonban hirtelen elszublimál, tehát folyékony átmenet nélkül gáz lesz belőle. Ezt a jelenséget látjuk: a szublimálás során előtörő gázok felkavarják a homokot, és létrehozzák a fenti alakzatokat.

A fotót jobban kielemezve nemcsak a végeredményt, hanem magát a folyamatot is elcsíphetjük. A kép közepén épp kitörés közben figyelhetjük meg a gázt, még mielőtt létrehozná a homokból a függőleges mintázatot. A felhő pár tucat méter hosszú lehet és alig néhány másodperccel az expozíció előtt jöhetett létre.