Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Fotók a marsi gázkitörésekről

2010.01.13. 10:39
Egy amerikai szondának sikerül megörökíteni azt a marsi jelenséget, amit eddig is ismertünk, de ilyen részletességgel még nem láttunk: a szublimáló szén-dioxid felkavarja a Marsot takaró homokot.

A Mars Reconnaissance Orbiter 2005. augusztusában indult Cape Canaveralből és hét hónappal később állt pályára a Mars körül, hogy nagy felbontású felvételeket készítsen róla. Keringési ideje két óra, a 750 millió dolláros költségvetésű kutatás jelenleg is tart.

Fotó: NASA/JPL/University of Arizona
Fotó: NASA/JPL/University of Arizona

A szonda az elmúlt közel három évben számtalan felvételt küldött vissza a Földre, köztük néhány olyat is, amik egészen új oldaláról mutatták meg 250-300 kilométeres magasságból a bolygót.

A most közölt képek a Mars északi részét mutatják, a képen látható terület kevesebb mint 400 kilométerre van az északi sarktól. Jól látható, ahogy az örökké fújó marsi szelek homokdűnéket formáltak a bolygón. A szürkés rétegek bazaltból, a vörösesek sokkal kisebb porrészecskékből állnak, főleg ezek adják a bolygó színét.

mars2

Nem kell nagy megfigyelőnek lenni ahhoz, hogy feltűnjenek a képen látható nádszerű alakzatok is. Ezek azonban nem növények, hanem gázkilövellések. A hideg téli hónapokban kifagy a szén-dioxid a levegőből, szilárd halmazállapotúvá válik, nyáron azonban hirtelen elszublimál, tehát folyékony átmenet nélkül gáz lesz belőle. Ezt a jelenséget látjuk: a szublimálás során előtörő gázok felkavarják a homokot, és létrehozzák a fenti alakzatokat.

A fotót jobban kielemezve nemcsak a végeredményt, hanem magát a folyamatot is elcsíphetjük. A kép közepén épp kitörés közben figyelhetjük meg a gázt, még mielőtt létrehozná a homokból a függőleges mintázatot. A felhő pár tucat méter hosszú lehet és alig néhány másodperccel az expozíció előtt jöhetett létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!