Árpád
-2 °C
4 °C

Jó a gyereknek a hosszabb szoptatás

2010.01.13. 16:20
Hat hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás jótékony hatással van a gyermek későbbi mentális egészségére - állítják ausztrál kutatók, akik tanulmányukat a The Journal of Pediatrics című szaklapban publikálták.

A perthi Telethon Institute for Child Health Research kutatói 2366 gyermek sorsát követték nyomon, akik a Nyugat-Ausztrália szövetségi államban látták meg a napvilágot. A kicsik 11 százaléka sohasem kapott anyatejet, 38 százalékukat félévnél rövidebb ideig szoptatták. Csupán a gyerekek 51 százaléka jutott anyatejhez hat hónapon vagy annál hosszabb időn át.

Kedvező jelek

Azok az anyák, akik félévnél rövidebb ideig szoptatták újszülöttjüket, fiatalabbak, kevésbé képzettek és rosszabb anyagi helyzetben voltak, mint azok az asszonyok, akik hat hónapnál tovább táplálták anyatejjel gyermeküket. Az első csoportban több volt a dohányos, és közülük többen szenvedtek szülés utáni depresszióban.

A gyermekek fizikai és mentális fejlődését először kétéves korukban értékelték, majd öt-, nyolc-, tíz- és tizennégy éves korukban megismételték a vizsgálatot. Minden egyes értékelésnél kedvezőtlenebb magatartást tapasztaltak azoknál a gyermekeknél, akiket rövidebb ideig szoptattak, ami egyaránt kifejeződhetett agresszióban vagy depresszióban. A kutatók meglátása szerint a szoptatás minden egyes további hónapja javított a gyermekek magatartásán. A féléves vagy annál hosszabb ideig tartó szoptatás, még a gazdasági, társadalmi és pszichológiai tényezők figyelembevételével is, hosszú távon is jobb mentális egészséget eredményezett.

"A hosszabb ideig tartó szoptatás szignifikánsan kimutatható jótékony hatással bírt az egyén mentális egészségére mind a gyermekkorban, mind később, a kamaszkorban" – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Wendy Oddy. Magyarázata szerint a szoptatás egyrészt segít a kicsiknek leküzdeni a stresszt, másrészt esetükben szorosabb anya-gyermek kapcsolat alakul ki, ami kihat az érintettek egész további életére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?