Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kimutatható a tenyésztés a kutyák génjeiből

2010.01.13. 16:00
Tizennégyezer év kutyatenyésztésének nyomaira bukkantak fajkutyák örökítőanyagában amerikai tudósok egy nagyszabású kutatás eredményeként.

Összesen 275 pudli, dakszli, terrier és egyéb fajtiszta kutya vizsgálatakor 155 olyan szegmensre bukkantak a DNS-ben, amelyek a tenyésztés során jelentősen megváltoztak. Ezek között vannak olyanok is, amelyek meghatároznak bizonyos fontos jellegzetességeket, mint például a szőr színe, a nagyság vagy a viselkedés - derül ki az amerikai tudományos akadémia szaklapjának (PNAS) honlapján megjelentetett tanulmányból.

Segítség az embernek

A vizsgálati eredmények bizonyos emberi gének funkciójáról is szolgáltattak információkat. A sharpeinél például eltérést azonosítottak a HAS2 jelű génnél, amely a bőr túlzott ráncképzéséért felelős. Ugyanez a HAS2 jelű gén az embernél egy ritkán előforduló bőrbetegség kialakulásában is szerepet játszik. A beagle fajta esetében olyan génre bukkantak, amely az embereknél megváltoztatja a testtömegindexet és bizonyos anyagcsere-jellemzőket.

Annak felkutatására, hogy a tenyésztési eljárások során az örökítőanyagban milyen régiók és milyen gének változtak meg elsősorban, Joshua Akey, a Washingtoni Egyetem kutatója és csoportja tíz különböző kutyafajta egyedeit vizsgálta meg.

Sok gén felelős olyan jellemzők kialakulásáért, mint a szőr színezete és mintázata, a nagyság és a csontozat. Azt, hogy pontosan mely géneket befolyásolta jelentősen a tenyésztési folyamat, egyelőre nem tudják megállapítani a tudósok, mivel mind a 155 megtalált szegmenshez több gén is tartozik.

Kísérlet

Az emberiség történetében a házikutya (Canis lupus familiaris) háziasítása a legrégebb óta tartó kísérlet, amelyből eddig több mint négyszáz különböző kutyafaj jött létre. Ezek külalakban és viselkedésben is jelentősen különböznek egymástól.

Bár a háziasítás már legalább tizennégyezer évvel ezelőtt megkezdődött, a fajok közti leglátványosabb különbségek csak a közelmúltban alakultak ki.