Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Némely vérnyomáscsökkentő csökkenti az elbutulás kialakulásának kockázatát

2010.01.13. 15:18
Némely vérnyomáscsökkentő egyben mérsékelheti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is, állítják amerikai kutatók.

A demencia (elbutulás) világviszonylatban jelenleg mintegy 35 millió embert érint, de a lakosság öregedésével az Alzheimer's Disease International előrejelzése szerint számuk húszévente megduplázódik: a szervezet prognózisa szerint 2030-ra az elbutulásban szenvedők száma eléri a 66 milliót, 2050-re pedig meghaladja a 115 milliót.

A Boston Univesity School of Medicine kutatói 2002 és 2006 között 819 ezer 65 évesnél idősebb, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő férfinál vizsgálták a demencia előfordulását. Az adatokat az Egyesült Államok veteránügyi hivatala bocsátotta a kutatók rendelkezésére.

A tudósok gyógyszerezésük alapján három csoportra osztották a veteránokat. Az egyik csoport angiotenzin receptorgátlókat (ARB) szedett. (Az angiotenzin az arteriolák simaizomzatát összehúzó anyag, amely alacsony koncentrációban a vesében, nagy mennyiségben az egész érrendszerben fejti ki hatását: a vesében szabályozza a vérplazma elsődleges vizeletté történő ultraszűrését, illetve emeli az általános vérnyomást.) Korábban kimutatták, hogy az ARB-készítmények hatékonyabban, mint más gyógyszerek, védenek a diabétesz és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulása ellen. A két legelterjedtebb ARB-készítmény a svájci Novyrtis által forgalmazott diovan vagy valsartan, valamint az Atacand (AstraZeneca).

A második csoport lisinoprilt, úgynevezett ACE-inhibitort szedett, amely bénítja az angiotenzin-átalakító enzimeket; a harmadik pedig valamilyen másfajta vérnyomáscsökkentőt kapott.

Azoknál, akik ARB-készítményeket szedtek, szignifikánsan csökkent az Alzheimer-kór vagy más demenciafajta kialakulásának a valószínűsége.

A kutatás arra is fényt derített, hogy az ARB-készítmények az ACE-inhibitorokkal együtt javítják azok állapotát, akiknél már kifejlődött a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Colleen Maxwell és David Hogan, a kanadai Calgaryi Egyetem szakértői kommentárjukban aláhúzták, hogy a demencia megelőzésének óriási közegészségügyi jelentősége van. Ugyanakkor a szakértők rámutattak a vizsgálat hiányosságaira is: nem vették figyelembe a demencia családi előfordulását, és a kutatás nem terjedt ki a nőkre.