Árpád
-2 °C
3 °C

Azonnal ölhet a kokain

2010.01.14. 15:21
Nem igaz, hogy a kokain biztonságos partidrog: a kábítószer használata a hirtelen elhalálozások három százalékánál szerepet játszik - figyelmeztetnek szakértők.

Az adat Spanyolországból származik, ám a brit szakértők szerint Európára általánosan is igaz lehet. A kokain használata bármikor halált okozhat, mivel kiválthat szívrohamot, okozhat szívritmuszavart, stroke-ot is – magyarázta Fotini Rozakeas, a Brit Szív Alapítvány munkatársa. "Ez a potenciálisan halálos következmény bárkinél felléphet, aki a kokainhoz nyúl, még olyan fiatal és egészséges embereknél is, akiknek korábban nem volt szívproblémájuk" - figyelmeztetett a szakértő.

A spanyol kutatás során 668 hirtelen bekövetkezett halálesetet vizsgáltak, amelyek közül 21 volt kapcsolatba hozható kokainhasználattal. Minden áldozat 21 és 45 év közötti férfi volt. A legtöbb esetben a halált valamilyen szívprobléma okozta, a férfiak többsége dohányzott és alkoholt is fogyasztott a kábítószerrel együtt.

A kokain káros változásokat okoz a szív és az artériák működésében, ami hirtelen halálhoz vezethet - foglalta össze vizsgálataik eredményét Joaquín Lucena, a sevillai Törvényszégi Orvostani Intézet munkatársa.

A kutatás 2003 és 2006 között történt haláleseteket vizsgált, és a szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a drogból már a legkisebb mennyiség is ártalmas lehet. "Egyes pácienseknél már a kis koncentráció is komoly problémákat okoz, míg mások szervezete nagyobb mennyiségben is jól tolerálja a kábítószert" – írták a kutatók az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?