Nándor
3 °C
16 °C

Hat perc múlva világvége

2010.01.14. 17:30
A világ vezető tudósai egy perccel visszaállították az Ítéletnap Óráját, kicsit megnyugodhatunk.

Magyar idő szerint csütörtök délután négy órakor a világ több vezető tudósa New York-i sajtókonferencián jelentette be, hogy visszaállítják a Doomsday Clock, vagyis az Ítéletnap Órája nevű szimbolikus szerkezetet. Az óra így most 23 óra 54 percet mutat, tehát egy perccel távolabb került a világvége. A bejelentést először lehetett követni interneten.

A sajtótájékoztatón Lawrence Krauss, a BAS alelnöke magyarázta a lépést, mint mondta, az átállítás egyik oka a klímaváltozás megállítására és a nukleáris fegyverek leszerelésére tett erőfeszítsések voltak. „Szeretnénk ugyanakkor emlékeztetni a közvéleményt arra, hogy az óra ketyeg" – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig több tízezer nukleáris fegyver található az Egyesült Államokban és Oroszországban. Krauss szerint a BAS végső célja az, hogy a nagyhatalmak végrehajtsák a nukleáris fegyverek teljes leszerelését.

Hidegháborús rekord

A jelképes órát – amin mindig csak néhány perc van hátra éjfélig – 1947-ben találta ki a Chicagói Egyetemen a The Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) nevű, főleg a Manhattan Projecten dolgozó atomtudósokat tömörítő folyóirat és tudományos társaság. A BAS figyelmeztetésnek szánta az órát, jelezve, hogy a nukleáris fegyverkezés az emberiség önpusztítását hozza közelebb – az éjfél egy minden korábbinál nagyobb katasztrófát (esetleg a harmadik világháborút) jelképezi az órán. A BAS-nak ma tagja többek között Stephen Hawking és tizenkilenc Nobel-díjas tudós.

(kép: Wikipedia)
(kép: Wikipedia)

Az órát megalapítása óta most tizenkilencedszer állították át. Az előző átállítás 2007-ben volt, amikor 53-ról 55-re tolták a nagymutatót. Akkor azzal indokolták a lépést, hogy nem teszünk eleget a klímaváltozás megfékezéséért, illetve az újból fellendülő nukleáris fegyverkezéssel, elsősorban Észak-Korea és Irán atomprogramjával. „Egy második nukleáris kor előtt állunk” – mondta akkor Kennette Benedict, a BAS igazgatója. Ez volt az első alkalom, hogy a klímaváltozás is szerepelt a magyarázatban, de ezzel több tudós nem értett egyet, mondván a globális felmelegedés veszélyei nincsenek egy kategóriában egy esetleges nukleáris háború következményeivel.

Az óra megalapításakor 23:53-at mutatott, és a mutatók 1953-ban voltak legközelebb az éjfélhez. Akkor az Eisenhower-kormány alatt történt hidrogénbomba-kísérletek miatt állították a mutatókat 23:58-ra. A legoptimistább az 1991-es visszaállítás volt, a Szovjetunió széthullása után az óra szerint már 17 percünk volt éjfélig.

Képregényben is

Az Ítéletnap Órája a popkultúrában, filmekben és tévéműsorokban is szerepel. A legismertebb felbukkanása a Watchmen című képregényhez (illetve az ebből készült filmhez) köthető. Alan Moore a nukleáris fenyegetés ihlette művének tizenkét fejezete előtt egy óra látható, mindig egy perccel közelebb az éjfélhez, a képregény egyik képkockáján pedig egy újság arról ír, hogy a tudósok öt perccel éjfél előttre állították az Ítéletnap Óráját.

watchmen

A Helyszínelők egyik részében egy gyilkos az Ítéletnap Órájáról készült képet hagy hátra, és a Hősök egyik epizódjában is akad utalás. Az óra Piers Anthony sci-fi író a Vörös kardot forgatni című regényében is felbukkan, és a könnyűzenében is többször találkozni vele. A Clash The Call Up című dalának egyik sora („55 minutes past eleven”) utalás az órára, de a Midnight Oilnak is van ilyen dala (Minutes to Midnight), sőt az Iron Maidennek (2 Minutes to Midnight), a Smashing Pumpkinsnak (Doomsday Clock), a Boys Like Girlsnek (5 Minutes To Midnight) és a Justice-nak is (One Minute To Midnight).