Árpád
-2 °C
4 °C

Az évezred leghosszabb gyűrűs napfogyatkozása

2010.01.15. 14:54 Módosítva: 2010-01-15 14:52:39
Tízezrek figyelték Afrikában és Ázsiában az évezred leghosszabb gyűrűs napfogyatkozását, amelynek maximuma 11 perc és 7,8 másodperc volt - hasonlónak a NASA honlapja szerint legközelebb 3043. december 23-án lehet tanúja bolygónk lakossága.

A napfogyatkozás során a Hold a Nap és a Föld közé kerül (a Hold árnyéka pedig a Földre vetül). Részleges napfogyatkozás alkalmával a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el, teljes napfogyatkozás (totalitás) alkalmával pedig az egészet, utóbbi időtartama maximum 7,5 perc.Ekkor a Földre vetülő holdárnyék területén besötétedik az ég, láthatóvá válik a napkorona és néhány fényesebb csillag.

Teljes napfogyatkozás a földfelszín adott pontjáról ritkán látható. A gyűrűs napfogyatkozás alkalmával a Hold kisebbnek látszik a Földről mint a Nap (ennek oka, hogy a Hold és a Nap földtávolsága is változik), és a napkorongból egy keskeny gyűrű marad látható a Hold pereme körül. Évente legalább kettő és legfeljebb öt napfogyatkozás következik be, és csupán egy viszonylag keskeny sávban látható. A legutóbbi gyűrűs napfogyatkozás csaknem egy éve, 2009. január 26-án volt észlelhető,a  következőre pedig 2012. május 20-án kerül sor.

A pénteki napfogyatkozás egy 300 kilométeres sávban volt látható. A félárnyék először 4:05:26-kor érintette a földfelszínt. A napfogyatkozás 5,14 perckor kezdte meg útját Afrikában: a Közép-Afrikai Köztársaságban kezdődött, majd a jelenség áthaladt Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Kenya és Szomália területe fölött, majd átszelte az Indiai-óceán északi felét, elérve a maximumát. A továbbiakban a napfogyatkozás érintette India délkeleti partjait, Srí Lanka északi részét, majd átvágott Mianmar és Kína egyes részein. Afrikában, a Közel-Keleten és Kelet-Európában részleges napfogyatkozás volt látható.

A fogyatkozás maximuma 7 órakor kor volt -  a gyűrűs fázis rendkívül hosszú volt - 11 perc 7,8 másodpercig tartott. A jelenségben Malén, a Maldív Köztársaság legfőbb szigetén gyönyörködhettek az érdeklődők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?