Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egérkísérletekben derítették ki, hogy miért hatástalanok sokszor az antidepresszánsok

2010.01.15. 10:35
Az antidepresszánsok a betegek csaknem felénél hatástalanok, ennek okát derítették ki egérkísérletek során.

A legtöbb antidepresszáns, beleértve a legelterjedtebb Prozac és Zoloft nevű készítményeket, a szerotonin ingerületátvivő anyag termelését növelik az agyban. A középagy (mesencephalon) úgynevezett raphe-magvaiban termelődő szerotoninnak szerepe van a motivációval kapcsolatos folyamatokban, a hangulati állapotokban, az alvásban, az emlékezetben, a szenzoros folyamatokban, valamint az ingerületátvivő anyag hatással van az agyfejlődésre is.

Kapcsolgattak

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgynevezett génkiütött (genetikailag módosított) egereket alkalmaztak, amelyek örökletes anyagában bizonyos gént vagy géneket kikapcsoltak. Ezáltal szabályozni tudták a szerotoninra fogékony jelvevők (szerotoninerg receptorok) mennyiségét a középagyban a raphe-magok körül.

Az egerekkel magatartási teszteket végeztettek, azt vizsgálva, hogy mennyire merészen viselkednek, meg akarják-e kaparintani az élelmet a kivilágított területen. Az antidepresszánsok hatására általában megjön az egerek bátorsága, viszont a túl sok szerotoninerg receptorral rendelkező rágcsálók kevésbé reagáltak a Prozacra. Amikor azonban csökkentették a jelvevők mennyiségét, az egerek újból reagáltak a készítményre.

"Ezek a receptorok csökkentik a szerotonint termelő sejtek aktivitását. Ha túl sok van belőlük, túl sok fék épül be a rendszerbe, de pusztán azzal, hogy csökkentettük a jelvevők mennyiségét, az antidepresszánsokra korábban nem reagáló egerek fogékonnyá váltak a gyógyszerre" - magyarázta Rene Hen, a Columbia Egyetem kutatója, akinek tanulmánya a Neuron című szaklapban látott napvilágot.

Mint rámutatott, ez a felfedezés egyrészt az orvosokat segítheti abban, hogy felismerjék, melyik páciens reagál majd az antidepresszánsokra. Másrészt olyan új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, amelyekkel a hagyományos antidepresszánsokra nem reagáló betegeket kezelhetik.