Ábrahám
17 °C
29 °C

Egérkísérletekben derítették ki, hogy miért hatástalanok sokszor az antidepresszánsok

2010.01.15. 10:35
Az antidepresszánsok a betegek csaknem felénél hatástalanok, ennek okát derítették ki egérkísérletek során.

A legtöbb antidepresszáns, beleértve a legelterjedtebb Prozac és Zoloft nevű készítményeket, a szerotonin ingerületátvivő anyag termelését növelik az agyban. A középagy (mesencephalon) úgynevezett raphe-magvaiban termelődő szerotoninnak szerepe van a motivációval kapcsolatos folyamatokban, a hangulati állapotokban, az alvásban, az emlékezetben, a szenzoros folyamatokban, valamint az ingerületátvivő anyag hatással van az agyfejlődésre is.

Kapcsolgattak

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgynevezett génkiütött (genetikailag módosított) egereket alkalmaztak, amelyek örökletes anyagában bizonyos gént vagy géneket kikapcsoltak. Ezáltal szabályozni tudták a szerotoninra fogékony jelvevők (szerotoninerg receptorok) mennyiségét a középagyban a raphe-magok körül.

Az egerekkel magatartási teszteket végeztettek, azt vizsgálva, hogy mennyire merészen viselkednek, meg akarják-e kaparintani az élelmet a kivilágított területen. Az antidepresszánsok hatására általában megjön az egerek bátorsága, viszont a túl sok szerotoninerg receptorral rendelkező rágcsálók kevésbé reagáltak a Prozacra. Amikor azonban csökkentették a jelvevők mennyiségét, az egerek újból reagáltak a készítményre.

"Ezek a receptorok csökkentik a szerotonint termelő sejtek aktivitását. Ha túl sok van belőlük, túl sok fék épül be a rendszerbe, de pusztán azzal, hogy csökkentettük a jelvevők mennyiségét, az antidepresszánsokra korábban nem reagáló egerek fogékonnyá váltak a gyógyszerre" - magyarázta Rene Hen, a Columbia Egyetem kutatója, akinek tanulmánya a Neuron című szaklapban látott napvilágot.

Mint rámutatott, ez a felfedezés egyrészt az orvosokat segítheti abban, hogy felismerjék, melyik páciens reagál majd az antidepresszánsokra. Másrészt olyan új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, amelyekkel a hagyományos antidepresszánsokra nem reagáló betegeket kezelhetik.