Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeomolhat az antarktiszi óriásgleccser

2010.01.15. 09:39 Módosítva: 2010-01-15 09:52:49
Az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró szempontjából kulcsfontosságú a Pine Island-gleccser sorsa, és a legfrissebb kutatási eredmények nem kecsegtetnek semmi jóval. A jégtömeg olvadása felgyorsult, a folyamat megállíthatatlan.

Több évtizede figyelik a kutatók Nyugat-Antarktisz jégtakaróját, és ezen belül is a Pine Island-gleccert, mert ez a jeges kontinens egyik leggyorsabban változó jégáradata. Kutatók szerint a hatalmas jégtömeg túljutott egy kritikus ponton, amikor még lassulhatott volna az olvadása.

A Pine Island gleccser (PIG) százötven kilométeren át kanyarog az Antarktisz jégmezején, és az Amundsen-tengerbe lóg bele. 2004-ben műholdas megfigyelésekből kiderült, hogy a jégréteg vékonyodik, és 25 százalékkal gyorsabban olvad, mint 30 évvel ezelőtt. Most elkészült az első háromdimenziós modell a gleccserről, amelyből a kutatók arra következtettek, hogy a PIG kevesebb, mint 100 év alatt a tömegének a felét elveszíti.

A gleccseren 2000 decemberében pár nap alatt 500 méteres repedés jelent meg
A gleccseren 2000 decemberében pár nap alatt 500 méteres repedés jelent meg

Richar Katz, az Oxford Egyetem munkatársa és kollégái dolgozták ki a modellt, és elismerik, hogy a gleccserek változását meghatározó folyamatokat igencsak leegyszerűsítve vizsgálták. Ugyanakkor szerintük a modell még optimista is, és a PIG a vártnál hamarabb fog eltűnni.

A modellben azt a határvonalat keresték meg, amelynél a jéghegyek már megfeneklenek, ráülnek a tengerfenékre. Megpróbálták kideríteni, hogy ennek a határnak a partvonal felé történő visszahúzódása a jégréteg összeomlását okozhatja-e.

A klímaváltozás az Csendes-óceán déli határán lévő Amundsen-tengert felmelegíti, és a jégréteg alá beáramló meleg víz alulról fejt ki olvasztó hatást. Így a meleg tengervíz, és a megfeneklés határvonala egyre jobban a partvonal felé nyomul. Katz és csapata szerint van van egy határ ahonnan nincs visszaút, a gleccser nem tud többé regenerálódni.

2001-ben is nagy darabok töredeztek le az antarktiszi gleccserről (Fotó: NASA)
2001-ben is nagy darabok töredeztek le az antarktiszi gleccserről (Fotó: NASA)

Az antarktiszi partvonalon ugyanis van egy kis bemélyedés, amit egy perem választ el a tengertől. Ha a jéghegyek a peremen kívül találkoznak a tengerfenékkal, akkor a klímaváltozás által okozott változások kisebb változást okoznak a jég tömegében. Viszont ha a peremen belülre kerül megfeneklés határvonala, akkor felgyorsul a jég olvadása, és a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Katz modellje szerint 1996-ban megtörtént a perem átlépése. A számítógépek szerint száz éven belül 200 kilométerrel a szárazföld felé húzódik a határvonal, és mire megáll a belső partvonalon, addigra a PIG a tömegének 50 százalékát elveszti. Ez körülbelül 24 centiméteres tengerszint-emelekedést okoz.