Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csomót kötöttek fényből

2010.01.18. 16:22
Angol fizikusok számítógéppel előállított hologram és a matematika segítségével perecforma csomókba tekerték a fényt. A felfedezés segíthet a jövő lézereinek fejlesztésénél.

A látványos fizikai kísérletet a Bristoli Egyetem kutatói végezték el, kihasználva a fény hullámtermészetét. „Bár egy fényfolyam látszólag egyenesen halad előre a térben, valójában inkább egy folyóhoz hasonlít, örvények találhatók benne” – magyarázta a LiveScience-nek Mark Dennis, a kutatócsoport vezetője. Ezeknek az optikai örvényeknek a középpontjában a fényhullámok kioltják egymást, a fényintenzitás nulla, vagyis sötét van. „A bennünket körülvevő fény tele van ilyen sötét szálakkal, bár ezeket nem látjuk. Ilyen szálakat tekertük meg, hogy csomókba kössük a fényt” - fogalmazott Dennis.

feny450

A kutatók tudták, hogy optikai örvényeket hologramokkal is létre lehet hozni, és így befolyásolni a fény útját. A csomóelmélet – a csomók tulajdonságait és keletkezését leíró matematikai elmélet – megfelelő képleteit felhasználva Dennisék az optikai örvények tulajdonságaival bíró hologramcsomókat alkottak, amiket hagyományos lézerrel világítottak meg.

„A hologramunk úgy szűri a fényt, mint egy templom ólomüveg ablaka” – mondta Dennis. „Csak míg az ólomüveg a fény színét, addig a hologramunk a fázisát változtatja meg.” A hologram minden pontja úgy manipulálja a lézert, hogy a fény körülfolyja a sötét csomót. (A holográfiás eljárások egyébként is a fény fázistulajdonságait használják ki.)

feny451

A kutatócsoport felvételeket készített a fénycsomókról, a felfedezés haszna azonban több néhány mutatós képnél. A Nature Physics szaklapban publikált tanulmány szerint a kísérlet megmutatja, hogyan lehet hologramokkal befolyásolni a lézerfény terjedését. „A módszer a jövőbeli lézereszközök fejlesztésénél is hasznos lehet” – fogalmazott Dennis.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?