Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Majmok is értik a matematikát

2010.01.19. 09:36
A makákók is elboldogulnak a matematikai feladatokkal. A németországi Tübingen egyetemének kutatói egyszerűbb feladványokkal tették próbára a kísérleti állataikat.

Az intézmény idegbiológusai elérték, hogy az állatok nagyság szerint rakják sorrendbe a különböző méretű pontokat. A majmok rövid idő alatt megtanulták a "kisebb-nagyobb" elvet. Ezen elv ismerete nélkül a bevásárlás során nem tudnánk összehasonlítani a termékek árait. Ahhoz, hogy a tudósok feltárják, mely agysejtek oldják meg az összehasonlítást, megfigyelték az állatok agyműködését.

A méretkülönbség felmérésekor a majmok agyának elülső része mutatott lenyűgöző reakciót, és az agysejtek algoritmus szerint működtek. Egy részük csak akkor dolgozott, ha a "nagyobb mint" parancsot kellett követniük, a másik részük viszont csak akkor, ha a "kisebb mint" parancsot kellett végrehajtani.

A mostani felfedezések hosszútávon segítséget jelenthetnek az olyan emberek számára, akiknek agysérülés miatt károsodott a logikai gondolkodása és következtetési képessége - mondta Andreas Nieder, a kutatókat vezető állatpszichológus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!