Aliz
6 °C
14 °C

Mindenképpen ártalmas az ülő életmód

2010.01.19. 15:00 Módosítva: 2010-01-19 15:04:51
Az egész napos ülés jelentősen növeli az életmóddal összefüggő betegségek kockázatát. Ezen még a gyakori edzés sem segít, mindig oda kell figyelni, hogy sokat mozogjunk.

A keringést felgyorsító fizikai aktivitás egészségügyi haszna vitán felül áll, mert segít megelőzni egyebek közt a szívérrendszeri betegségeket, a diabéteszt és az elhízást. A stockholmi Karolinska Intézet kutatómunkáját vezető Elin Ekblom-Bak ugyanakkor azt javasolta, hogy vezessenek be új meghatározást az inaktivitásra. "Az ülő életmódot inkább az izmok inaktivitásaként kellene definiálni, mint a testmozgás hiányaként" - mondták a svéd szakemberek.

Egy nemrégiben közzétett ausztrál vizsgálat megállapította, hogy minden egyes ülve töltött óra 26 százalékkal növelte a metabolikus szindróma kialakulását a nőknél, függetlenül attól, hogy mellette aktív testmozgást is végeztek. A metabolikus szindrómát a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia jellemzi.

A legújabb kutatások felhívták a figyelmet egy enzim, a lipoprotein lipáz (LPL) kulcsszerepére. Ez az enzim a testzsír lebontásában működik közre. Állatkísérletekből kiderült, hogy az LPL aktivitása jóval alacsonyabb volt azoknál a patkányoknál, amelyeket nem hagytak jönni-menni, ezáltal csökkent izomaktivitásra kényszerítettek.

A kutatók úgy vélik, hogy a helyi izomaktivitás általános fenntartása fontosabb, mint az izom-összehúzódások erőssége. Ez azt jelenti, hogy az embernek nemcsak gyakori testmozgásra van szüksége egészsége megőrzéséhez, de arra is figyelni kell, hogy kerülje a hosszú egy helyben ülést.

A lift használata helyett a lépcsőjárást, az íróasztalnál végzett munka gyakori, pár perces megszakítását, autózás helyett sok gyaloglást ajánlanak a szakemberek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?