Valér
-2 °C
0 °C

Vérvétellel kideríthető a magzat neme

2010.01.19. 11:08
A szülők általában a terhesség második negyedében, ultrahangos vizsgálattal tudják meg születendő gyermekük nemét. Egy vérből végezhető új teszttel azonban már a várandósság korai időpontjában nagy biztonsággal megállapíthatják a magzat nemét.

Évek óta kísérleteznek olyan tesztekkel, amelyek az anya vérmintájából megállapítják az utód nemét, de a módszerek nem voltak tökéletesek. Most holland kutatók előálltak egy új, 100 százalékos pontossággal működő teszttel. A kipróbálásban 201 kismama vett részt.

Ellen van der Schoot és szerzőtársai szerint tesztjük rutinszerűen elvégezhető, és különösen olyan esetekben lehet hasznos, amikor felmerül valamely nemhez kötődő, örökletes betegség lehetősége.

A 2003 és 2009 között kipróbált módszer az Y kromoszómán lévő két gén azonosításán alapul, és már a terhesség hetedik hetében elvégezhető. Amennyiben a terhes nő véréből kimutatható ezen gének jelenléte, a magzat fiú. Amikor nem találják a szóban forgó géneket, további vizsgálatokat végeznek el annak igazolására, hogy lánymagzattal várandós az anya. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!