Aliz
6 °C
14 °C

Elhunyt Marshall Nirenberg Nobel-díjas tudós

2010.01.21. 19:58
Életének 83. évében elhunyt Marshall Nirenberg Nobel-díjas amerikai biokémikus, genetikus, jelentette be a család csütörtökön.

Bár csak most jelentették be, a tudós január 15-én hunyt el, halálát rákbetegség okozta, mondta nővére, Joan Geiger.

Nirenberg munkatársaival 1961-ben hajtott végre olyan kísérletet, amely felfedte, hogy a DNS-ben kódolt genetikai információ miként alakul fehérjemolekulává a sejtekben.

 
Marshall Nirenberg
Marshall Nirenberg

A tudós a genetikai kód szerepének felfedezéséért és a fehérjeszintézisben betöltött funkciójának megfejtéséért 1968-ban megosztva vehette át az orvosi Nobel-díjat.

Az 1927. április 10-én New Yorkban született Nirenberg 1948-ban a floridai egyetemen fejezte be biológiai tanulmányait, majd a Michigani Egyetemen szerzett doktori fokozatot 1957-ben. Ezt követően a bethesdai az Országos Egészségügyi Intézetnél helyezkedett el, később a biokémiai genetikai osztály vezetője lett.

Kutatási területe a proteinszintézis, a genetikai kód, a nukleinsavak mechanizmusai, a szintetikus makromolekulák szabályozó mechanizmusai voltak, eredményei nagyban elősegítették a genetikai kód megfejtését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?