Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megfosztották díjától a természetfotóst

2010.01.21. 09:40
Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat volt.

A londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra benyújtott művek közül az egyik nyertes kép egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 ezer beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek a spanyol José Luis Rodriguez munkáját. A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós hetekig állt lesben egy használaton kívüli karám mellett várva, hogy az általa kihelyezett csalira – egy jókora húsdarabra – a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

A díjnyertes fotó. Idomított farkas?
A díjnyertes fotó. Idomított farkas?

Az októberi eredményhirdetés után többen megkérdőjelezték a fotó hitelességét. Louise Emerson, a verseny szóvivője szerdán elmondta, hogy a zsűri vizsgálódása után arra a következtetésre jutott, hogy a farkas valószínűleg olyan idomított állat, amit fényképészeti célokra lehet bérelni. Emerson közölte, A nagy tekintélyű verseny bírái a lefolytatott vizsgálat után döntöttek úgy, hogy a spanyol fotóstól visszavonják a díjat. A verseny szabályai szerint ugyanis a fogságban tartott állatok szerepeltetését be kell jelenteniük a fotósoknak.

Bár Rodriguez tagadja, hogy modellfarkast használt volna, a vizsgálatot lefolytató zsűritagok még meg is találták a fotón szereplő farkast. Az Ossian nevű állat a Madrid melletti Canada Real vadasparkban él. „Számos jellemző külső jegy alapján több szakértővel egyetértésben megállapítottuk, hogy ez ugyanaz az állat, mint amelyik a fotón szerepel” – mondta el a BBC-nek Mark Carwardine természetfotós, a zsűri egyik tagja. „Rodriguez urat diszkvalifikáltuk, és a jövőben sem indulhat a versenyen. Azt hiszem, ez elég erős üzenet.”

Ossian az idomított farkas (forrás: theadventurelife.org)
Ossian az idomított farkas (forrás: theadventurelife.org)

Bár a verseny 46 éves története során  még nem volt példa hasonló botrányra, nem ez az első természetfotó, aminek készítőjét hamisítással vádolják. 2003-ban Magyarországon is volt hasonló ügy: akkor Szentpéteri L. Józsefet, a National Geographic fotósát vádolta meg a Magyar Természetfotósok Szövetsége azzal, hogy kitömött állatokat használt egy kérészt felkapó jégmadarat ábrázoló fénykép elkészítéséhez. Szentpéteri tagadta a vádakat, de a fénykép negatívját nem volt hajlandó átadni, hogy tisztázza magát.

A National Geographicnak egyébként már korábban volt egy kínos ügye: 2004 nyarán a főszerkesztő, William Allen bocsánatot kért az olvasóktól, miután a lapban a tanzániai elefántvadászokról megjelent képek egyikéről kiderült, hogy megrendezett fotó – és így kétségbe vonta az egész képriport hitelességét. Az ominózus fotón bennszülöttek tartanak a vállukon elefántagyarakat, az egyik agyaron azonban jól látszik egy leltári szám, ez tűnt fel az olvasóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?