Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai geofizikus kapta a Crafoord-díjat

2010.01.21. 11:16 Módosítva: 2010-01-21 11:17:03
A tengeráramlások kutatásáért Walter Munk amerikai tudósnak ítélték oda a Nobel-díj kiegészítőjének számító Crafoord-díjat.

A 92 esztendős tudósnak május 11-én, XVI. Károly Gusztáv jelenlétében adják át a 4 millió svéd koronával (107 millió forinttal) járó elismerést. Munk az óceánok vízkészletének körforgását vizsgáló úttörő munkásságáért, az ár-apály jelenség, a tengeráramlásoknak a föld dinamikájában betöltött szerepe tanulmányozásáért részesül a díjban – áll a Svéd Királyi Akadémia csütörtöki bejelentésében.

Walter Munk Ausztráliában született, de később, 1932-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol 1954-től a Kaliforniai Egyedem geofizika professzoraként tevékenykedett. A Crafoord-díjat 1980-ban alapították Svédországban azzal a céllal, hogy olyan tudományágak kiválóságai is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik egyebek között a matematika, a geológia és a csillagászat, a kijelölt témakörök meghatározott sorrend szerint évente változnak. Az aranyéremben megtestesülő kitüntetés Holger Crafoordról, az első mesterséges vese megtervezőjéről kapta a nevét.