Piroska
3 °C
4 °C

Amerikai geofizikus kapta a Crafoord-díjat

2010.01.21. 11:16 Módosítva: 2010-01-21 11:17:03
A tengeráramlások kutatásáért Walter Munk amerikai tudósnak ítélték oda a Nobel-díj kiegészítőjének számító Crafoord-díjat.

A 92 esztendős tudósnak május 11-én, XVI. Károly Gusztáv jelenlétében adják át a 4 millió svéd koronával (107 millió forinttal) járó elismerést. Munk az óceánok vízkészletének körforgását vizsgáló úttörő munkásságáért, az ár-apály jelenség, a tengeráramlásoknak a föld dinamikájában betöltött szerepe tanulmányozásáért részesül a díjban – áll a Svéd Királyi Akadémia csütörtöki bejelentésében.

Walter Munk Ausztráliában született, de később, 1932-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol 1954-től a Kaliforniai Egyedem geofizika professzoraként tevékenykedett. A Crafoord-díjat 1980-ban alapították Svédországban azzal a céllal, hogy olyan tudományágak kiválóságai is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik egyebek között a matematika, a geológia és a csillagászat, a kijelölt témakörök meghatározott sorrend szerint évente változnak. Az aranyéremben megtestesülő kitüntetés Holger Crafoordról, az első mesterséges vese megtervezőjéről kapta a nevét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!