Árpád
-2 °C
4 °C

Több nő és kevesebb férfi hal meg tüdőrákban Európában

2010.01.24. 13:22
A férfiak tüdőrák okozta halálozása 17 százalékkal csökkent egy évtized alatt az Európai Unió országaiban, viszont ugyanebben az időszakban 27 százalékkal több nő halt meg ebben a betegségben.

Amikor Franz H. Müller német orvos 1939-ben egy helyi szakfolyóiratban arról írt, hogy a tüdőrák gyakrabban fordul elő a cigarettázó, mint a nem dohányzó emberek esetében, jószerével senki sem figyelt rá. Később azért sem hittek neki, mert azt gondolták, hogy csak a Führer szenvedélyes cigarettaellenességét akarja támogatni. (Adolf Hitler ifjúkorában napi 30-40 cigarettát szívott el, de hamar leszokott róla, mert pénzpocsékolásnak tartotta. Ettől kezdve dühödten ellenezte a dohányzást, és ahol lehetett, tiltotta.)

A cigarettafüst tüdőrákot okozó hatására 1950-1960 között felfigyelő amerikai orvosok, akik gyakorlatilag semmiféle, nem angol nyelvű dolgozatot nem olvastak, mély meggyőződéssel vallották, hogy a tudományos felfedezés az ő dicsőségük.

A férfiak, illetve nők tüdőrák eredetű halálozásának alakulása szomorú módon tükrözi a cigarettázás szokásának változását az EU országaiban – írja az Annals of Oncology folyóirat legújabb száma. Az adatok szerint az egyes országok erre vonatkozó statisztikái erősen különböznek.

Az évezred elején a nők halálozása a legalacsonyabb szintű Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában, a legmagasabb Dániában, Magyarországon és Skóciában. A férfiakra vonatkozó adatok: a tüdőrák Svédországban, Finnországban és Svájcban a legkevesebbszer, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban viszont a legtöbbször fordul elő.

Vannak biztató adatok is. A nyelőcső rosszindulatú daganata a cigarettázás és az alkoholfogyasztás mérséklődésének hatására Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban sokkal kevesebb halálesetet okozott, mint korábban. Rossz hír: az ilyen eredetű halálozás ugyanakkor a legtöbb nyugat-európai és kelet-európai országban gyakoribbá vált.

Összességében 1990-2004 között az EU területén a rosszindulatú daganatok okozta halálesetek száma folyamatosan csökken, például az emlőrák halálozás minden korosztályban 13 százalékkal lett alacsonyabb. A munkacsoport nevében nyilatkozó Cristina Bosetti hangsúlyozta, hogy ez döntően a mind eredményesebb kezelési módszereknek köszönhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?