Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűztáncot lejtenek a szenegáli csimpánzok

2010.01.24. 16:34
Egy amerikai antropológus megfigyelte, ahogy csimpánzok tűztáncot jártak Szenegálban. Viselkedésükben nyoma sem volt a félelemben.

A szenegáli Fongoli folyó körüli vidék száraz, az aszály vége felé gyakran lángra kap a puszta. Míg az összes többi élőlény biztonságba menekült, a majmok a bozóttűz előtt ugráltak, pániknak nyoma se volt köztük: inkább valamiféle tűztáncot jártak – írta Jill Pruetz antropológus az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban a Welt szerint.

Pruetz leírja, hogy az alfahím ütemesen mozgott, miközben folyamatosan szemmel tartotta a lángokat. A tudós szerint az állatok megértették a tűz viselkedését és mozgását, a látványból legalábbis erre lehetett következtetni. A csimpánzcsapat lenyűgözve bámulta a szavanna égő füvét.

Az Iowai Egyetem professzora többször is megfigyelte ezt a jelenséget. Elmondása szerint az állatok néha jobban megértették a tűz mozgását, mint ő maga. Egyszer bekerítette őket a tűz, mégis nyugodtak maradtak. Tudták, hogy másodperceken belül elfogy a lángok tápláléka.

Az antropológus úgy véli, három lépés volt szükséges ahhoz, hogy az emberiség tűzhelyhez jusson. Először az embernek meg kellett értenie a tűz viselkedését, hogy kibírja annak közelségét. Másodszor határt kellett szabnia a lángoknak: tartályba zárni vagy bekeríteni, ápolni, lelohasztani vagy újraéleszteni a tüzet. Harmadszor pedig, mindennek tetőpontjaként, meg kellett tanulnia, hogyan gyújtson tüzet ő maga. "A szenegáli majmok éppen elérték az első lépcsőfokot" – mondta Pruetz. "Hasonlóképp tanulhatták meg egykor elődeink is, hogyan bánjanak a lángokkal".