Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A kétkezes gyerekek nehezebben tanulnak

2010.01.25. 13:36 Módosítva: 2010-01-25 13:37:02
A kétkezes gyerekeknél gyakrabban fordul elő mentális, nyelvi és tanulási probléma – állítják kutatók a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelent számában.

Nagyjából minden századik gyerek a jobb és a bal kezét is egyformán jól használja, azaz kétkezes. A londoni Imperial College kutatói több európai országban tevékenykedő kollégájukkal közösen azt javasolják, hogy a tanárok és az egészségügyi szakemberek különösen figyeljenek ezekre a gyerekekre. A kutatók közel nyolcezer, 7-8 éves finn gyerek adatait tekintették át, akik között 87 kétkezes volt.

Megállapították, hogy a kétkezes gyerekeknél kétszer gyakrabban adódott probléma az iskolai teljesítményükkel, illetve nyelvi nehézségeik a jobbkezes gyerekekhez képest. A gyerekek 15-16 éves korában újabb felmérést készítettek, a kétkezes kamaszoknál szintén kétszer nagyobb volt a kockázata a figyelemzavarnak és hiperaktivitásnak.

Kevéssé ismert, mi tesz valakit kétkezessé, ám azt tudják a kutatók, hogy a kezesség az agy féltekéihez köthető. Alina Rodriguez, a kutatás vezetője elmondta, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak kiderítésére, hogy milyen agyi különbözőségek magyarázhatják a két kéz azonos értékű használatát, valamint a kétkezességből eredő nehézségeket.