Judit
2 °C
7 °C

A kétkezes gyerekek nehezebben tanulnak

2010.01.25. 13:36 Módosítva: 2010-01-25 13:37:02
A kétkezes gyerekeknél gyakrabban fordul elő mentális, nyelvi és tanulási probléma – állítják kutatók a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelent számában.

Nagyjából minden századik gyerek a jobb és a bal kezét is egyformán jól használja, azaz kétkezes. A londoni Imperial College kutatói több európai országban tevékenykedő kollégájukkal közösen azt javasolják, hogy a tanárok és az egészségügyi szakemberek különösen figyeljenek ezekre a gyerekekre. A kutatók közel nyolcezer, 7-8 éves finn gyerek adatait tekintették át, akik között 87 kétkezes volt.

Megállapították, hogy a kétkezes gyerekeknél kétszer gyakrabban adódott probléma az iskolai teljesítményükkel, illetve nyelvi nehézségeik a jobbkezes gyerekekhez képest. A gyerekek 15-16 éves korában újabb felmérést készítettek, a kétkezes kamaszoknál szintén kétszer nagyobb volt a kockázata a figyelemzavarnak és hiperaktivitásnak.

Kevéssé ismert, mi tesz valakit kétkezessé, ám azt tudják a kutatók, hogy a kezesség az agy féltekéihez köthető. Alina Rodriguez, a kutatás vezetője elmondta, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak kiderítésére, hogy milyen agyi különbözőségek magyarázhatják a két kéz azonos értékű használatát, valamint a kétkezességből eredő nehézségeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?